Ny oppfinnelse kan redde liv

 *** Local Caption *** Det er et stort medisinsk behov for å kunne måle i sanntid om vitale organer får nok blodtilførsel.

*** Local Caption *** Det er et stort medisinsk behov for å kunne måle i sanntid om vitale organer får nok blodtilførsel. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Den er norsk, bitteliten – og revolusjonerende.

DEL

En helt ny medisinsk oppfinnelse kan bli livreddende for mange nyopererte.

Oppfinnelsen er norsk, den er bitteliten, og den er revolusjonerende. Den består av en sensor med diameter på én millimeter og kan settes inn i organer, blant annet i forbindelse med operasjoner.

– Sensoren gir umiddelbart beskjed hvis det skjer endringer i blodtilførselen til et organ. På den måten kan man gi pasienten rask og riktig behandling, sier daglig leder Trond Herje i Sensocure.

Det var professor Tor Inge Tønnessen ved Rikshospitalet som hadde ideen til oppfinnelsen.

– Det er et stort medisinsk behov for å kunne måle i sanntid om vitale organer får nok blodforsyning. Utilstrekkelig blodforsyning er en vanlig årsak til sykdom og død, og kan gi komplikasjoner etter operasjoner, sier Tønnessen.

Sensoren kan brukes på nær sagt alle organer i kroppen, både ved transplantasjoner, hjertekirurgi, rekonstruktiv kirurgi etter kreftkirurgi og traumer, ved alvorlige infeksjoner og hos intensivpasienter.

I dag fins det ikke noe tilsvarende produkt på markedet.

– Etter hvert er målet at den også kan brukes på indre organer, for eksempel ved hjerteinfarkt, sier Trond Herje.

Ifølge gründer Tor Inge Tønnessen er reaksjonene fra det medisinske miljøet svært positive.

– Det er stor interesse for sensoren, og jeg får stadig henvendelser fra helsepersonell som ønsker å ta den i bruk, og som lurer på når vi får den ut på markedet, sier Tønnessen.

Sensoren er klar, men omfattende testing og godkjenning må til for å få til et medisinsk produkt.

– Utvikling og testing gjennomfører vi selv. Det foregår i vårt leide laboratorium ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, uttaler Tor Inge Tønnessen. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken