Slik vinner du «krigen» mot bananfluene

Like sikkert som høsten er de hersens bananfluene over oss.

Like sikkert som høsten er de hersens bananfluene over oss. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

De er tilbake, og de er like ekle som før.

DEL

(Oppland Arbeiderblad): Like sikkert som høsten, har bananfluene igjen inntatt kjøkkenbenken. Og når du først har oppdaget én, kan du være sikker på at den har en myriade arvinger på gang i en eller annen smule av noe som gjærer et sted på kjøkkenet ditt.

Og de klekkes med noe som virker som lynets hastighet. Det går bare dager mellom eggene legges til fluene flakser opp fra kjøkkenavfallsposen.

Ditt beste våpen i vindmøllekampen mot bananfluene, er oppvaskmiddel.

Nobelpriser

Men først litt artige fakta om den forhatte Drosophila melanogaster, som bananflua egentlig heter.

Den knøttlille flua er faktisk ofte brukt i nyttig forskning. Ikke mindre enn tre Nobelpriser i fysikk er vunnet på forskning der bananflua har vært studert. Det er blant annet den lynraske livssyklusen som gjør den populær i forskningsøyemed. Om man tester ut noe på et bananflueegg, tar det bare dager før man kan se om det fungerte etter planen, eller ei.

Kommer utenfra

Mange tror at bananfluene oppstår i matsøpla på en eller annen mystisk måte. Men det er faktisk slik at fluene kommer inn utenfra.

– Folk tror gjerne at fluene kommer fra selve frukten, men de flyr inn. De tiltrekkes veldig av råtnende frukt og er fryktelig små. Derfor finner de veien gjennom luftekanaler og sprekker, forklarer førsteamanuensis Torbjørn Ekrem på NTNU Vitenskapsmuseet til forskning.no.

Renhold

Bananflua trives på mye rart, ikke bare bananer. Sur melk og avløpsvann er også fristende klekkesteder for flua.

– Den trives med ulikt frukt og fruktavfall, men kan også leve på rester av eddik, vin og øl. I en slump vin kan man opprettholde en hel populasjon av fluer, sier Ekrem.

Eksperten konstaterer også at det ikke bare er å ta vekk den gjærende maten, så forsvinner fluene. Tomflasker må skylles og søppelet kastes. Da forsvinner eggene og larvene, og det blir bare igjen få flyvende eksemplarer. Så har du hundrevis av fluer; tøm søpla, oppfordrer Ekrem.

Slik gjør du

Men så til det store spørsmålet; hvordan blir man kvitt de små plageåndene?

Marianne Stabell, er postdoktor ved Institutt for molekylær biovitenskap ved Universitetet i Oslo, og har tatt doktorgraden på blant bananflua. Hun mener det eneste du trenger er en skvett vin og en dråpe Zalo.

– Den enkleste måten å bli kvitt bananfluer på, når de allerede har bosatt seg inne, er å sette fram et glass med rødvin tilsatt en liten dråpe Zalo. Vinen lokker fluene fram, mens Zaloen tar overflatespenningen slik at de ikke lenger kan stå på vinen. Dermed vil de synke rett til bunnen av glasset og drukne, sier hun til Aftenposten.

Artikkeltags