Har du tatt frem sykkelen for sommeren?

Artikkelen er over 5 år gammel

Her er det som skal til for å få sykkelen klar til sommeren

DEL

FOLLO: Sykkelsesongen nærmer seg med stormskritt. Nå er det på tide å vaske støvet av sykkelen og få den ut av boden. Jørgen Rosenborg Sørby, sykkelmekaniker hos Sykkelboden Ski, forteller om økningen av antall sykler som kommer inn rundt disse tider.

- Det har begynt å ta seg opp nå, det er mange som kommer med syklene sine fra mars måned, men det verste rushet er nok i vente. Det er mye folk kan gjøre hjemme, men er dem usikker, anbefaler vi at de tar med sykkelen til en mekaniker, sier Sørby.

Les også: I Follo stjeles én sykkel hver dag

Vask og rengjøring

Det første man bør gjøre er å vaske sykkelen. Bruker man sykkelen flere ganger i uka, bør man også vaske og vedlikeholde sykkelen oftere. Vanlig Zalo-vann og svamp eller klut funker godt. Skyll sykkelen helt ren når sjekken er ferdig, fettløsende midler kan brukes for å få bort det verste.

Gir og bremser

Bruk sykkelolje på både gir, kjede og bremser jevnlig, det begynner fort å ruste hvis sykkelen står ute. Man sparer godt med penger, hvis man vedlikeholder sykkelen ofte, i stedet for å måtte bytte deler. Bremsene er veldig viktig å passe på, hvis man ikke følger opp, kan konsekvensene være katastrofale. Sjekk både bremseklossene og vaierne nøye gjennom hele sesongen.

Dekkene

Det beste for dekkene er å bruke lufttrykkmåler, på dekkene skal det stå hvor mye de tåler. Er vanlig sykkelpumpe eneste løsning, gjelder det å bruke skjønn og kjenne seg frem. Sykler man i terrenget, kan det vært lurt å ha bitte-litt mindre luft i dekkene for dempingen sin skyld. Brukes landeveisykkel, er det lurt å ha litt hardere, for da triller man bedre. Sjekk også mønstre jevnlig, det er viktigere å ha godt mønster enn det folk flest tror.

Sikkerhet

En god sykkel, er en trygg sykkel. Pass på at setet sitter stramt, og at du har en liten knekk i bene når pedalen er helt nede. Ha lys på sykkelen både foran og bak, og bruk de etter forholdene. Refleks på enten sykkel, seg selv, eller begge er også veldig lurt.

Artikkeltags