Terjes historie fikk syvendeklassingene til å tenke: – Jeg røyka min første hasjpipe da jeg var like gammel som dere

LANG VEI: Terje Mathisen er tidligere rusmisbruker, og brukte mange år på å komme tilbake i jobb. Rådgiver Nina Sandåker Joner hjalp ham på veien.

LANG VEI: Terje Mathisen er tidligere rusmisbruker, og brukte mange år på å komme tilbake i jobb. Rådgiver Nina Sandåker Joner hjalp ham på veien. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Da lærerne dro på kurs, tok foreldrene på Finstad skole over undervisningen. Klasse 7A fikk en undervisningstur til Oslo de sent vil glemme.

DEL

OSLO: Det var mammaen til en av elevene som inviterte klassen til arbeidsplassen sin. Nina Sandåker Joner jobber på et hotell i Oslo. Men det er ikke som alle andre hoteller.

– Alle våre ansatte er mennesker som er på tiltak gjennom NAV. Vi driver med arbeidstrening på fire arenaer; resepsjon, restaurant, kjøkken og housekeeping. Hotellet er et verktøy for mennesker som trenger veiledning, kunnskap og erfaring på veien til fast arbeid. Mange får her en unik mulighet til å komme tilbake til eller inn i arbeidslivet for første gang, fortalte Randi Kvissel Haugen elevene fra Finstad skole.

Hun var tidligere hotellsjef på PS:hotell, og hjalp blant annet Terje Mathisen tilbake til arbeidslivet.

Og Terje hadde mye å fortelle elevene fra Ski.

– Jeg røyka min første hasjpipe da jeg var like gammel som dere. Da jeg var 16 flyttet jeg hjemmefra. Noen år senere mistet jeg både jobben og leiligheten, og endte som uteligger under Vaterlandsbrua, fortalte han.

Elevene satt musestille og hørte på historien til Terje, men stilte også spørsmål.

– Vet du hvordan det er med de kameratene du var sammen med tidligere? spurte en elev.

– Noen har det ikke så bra, og noen er borte. Jeg har ikke kontakt med dem i dag, svarte Terje som har vært rusfri i åtte år.

De siste årene har han vært i praksis ved PS:hotell og Scandic Vulkan. Denne erfaringen ga ham for en tid tilbake fast jobb som vaktmester, eller teknisk assistent som tittelen er nå, ved Scandic hotell Helsfyr.

– Nå har jeg det veldig fint. Men husk at hasj er farlig. Det er et springbrett til sterkere saker, advarte han.

Mye jobb

Å jobbe på hotell er mye jobb.

– Her har vi gjester 24 timer i døgnet. Vi må passe på at alt er i orden. Vi har en restaurant som serverer frokost, lunsj og middag, og vi har to konferanserom. Men vi er et bitte lite hotell. Vi har bare 31 rom. To rom er suiter i den øverste etasjen, beskrev Randi Kvissler Haugen.

– Åhhh, se på den utsikten. Her er mathallen rett ned, utbrøt elevene da de fikk en titt inn i den ene suiten.

Lunsjen så også god ut, da turen gikk til restauranten.

Til slutt fikk elevene lov til å prøve seg som servitører.

Annerledes skole

De andre elevene på Finstad skole, hadde heller ingen vanlig skoledag. Her hjalp foreldre elevene til å lage mat, de viste hva en elektriker og en sykepleier gjør på jobb. Noen elever fikk også prøve seg på yoga. Andre elever fikk prøve seg på å lage teaterkulisser, og noen fikk prøve seg på brytematten i gymsalen. Et par andre klasser fikk også en tur utenfor skolen. De var på besøk på brannstasjonen og politistasjonen.

Artikkeltags