Du vil bli overrasket over hva det kan forskes på

Livsfarlig: Lara Halshow og Ida Amalie Eikeland har forsket på hvor farlig en kosebamse kan være. Alle Foto: Bjørn V. Sandness

Livsfarlig: Lara Halshow og Ida Amalie Eikeland har forsket på hvor farlig en kosebamse kan være. Alle Foto: Bjørn V. Sandness

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Alt et barn undrer seg over, kan det forskes på. Det viste barna fra Kolbotn på sin forskerutstilling.

DEL

Kolbotn: Skoleelevene som  til vanlig går i 3–7 klassetrinn på Kolbotn skole, viste frem forskningen sin på en egen «Hvorfor det?»- forskningsutstilling på Rosenholm Campus. Det er fjerde året barna på Kolbotn skole deltar. De 65 barna som deltar i år, har gjort all forskning på frivillig basis og på fritiden. Publikum fikk se mye rar, men bra forskning. Det formelig kokte av stolte barn og foreldre.

Det er foreldrene til barna ved skolen som står bak forskerutstillingen. Ruth Aga leder det hele.

Inspirasjonen er hentet fra USA og «Sience fair» som er en konkurranse der elever presenterer sine forskningsprosjekt via rapporter, plakater og modeller.

– Her er det mange forskningstemaer som vi ikke hadde kommet på selv, melder Kate A. Furøy fra Forskningsrådet.

Hun var en av de 13 dommerne som skulle vurdere de 35 prosjektene. Hun er imponert over alle de forskjellige temaene barna har forsket på. Her er det kun fantasien som setter grenser.

Har du tenkt på hvorfor såpeboblene er runde, hvorfor man løper saktere etter man har spist eller hvor farlig en bamse egentlig kan være?

Bildeserie:

Det siste har Lara Halshow og Ida Amalie Eikland forsket på. De lot seg provosere av en kampanje Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) hadde om hvor farlig kosedyr kan være for helsen vår.

– Kampanjen til LHL sier at bamsene våre er like farlige som Hitler og Gaddafi, og at de kan gi astma og alvorlige allergier, sier Ida.

– Først ble vi veldig sinte og lei oss. Så ble vi nysgjerrige

Jentene fikk hjelp fra LHL, som syntes prosjektet til jentene hørtes spennede ut.

– De lot oss få låne et testapparat, som fortalte oss hvor mye støvpartikler bamsene inneholdt. Vi målte også sengetøyet, forteller Lara.

Resultatet viste at det var mye mere støv i sengetøyet enn i bamsene.

Konklusjon til Lara og Ida er: Vaskes bamsene ofte nok, behøver vi ikke kaste dem ut av sengen.

Artikkeltags