Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er miljøkriminalitet

Miljøkriminalitet

Artikkelen er over 6 år gammel

Noen har muligens kommet til stengt port på Bølstad gjenvinningsstasjon. I stedet for å ta med avfallet tilbake, har de kjørt inn på en privat vei og dumpet lasset der.

NORDBY: I går gikk Maria Helene Reina til politiet og anmeldte den som står som eier til et lass med avfall som er dumpet inntil veien der hun bor.

 
– Vi måtte le da vi fant ut hvem det var som var eier til det dumpede lasset. Jeg har kontaktet vedkommende på Facebook med beskjed om å komme og fjerne lasset ellers vil de bli anmeldt. Dette er miljøkriminalitet, sier Reina.

Skjer ofte

Det har skjedd flere ganger i løpet av den korte tiden Reina har hatt adresse i nærheten av Bølstad gjenvinningsstasjon, men det er første gang hun går til anmeldelse. Ved tidligere tilfeller har Bølstad gjenvinningsstasjon tatt imot.

 
Denne gang har det skjedd en gang mellom jul og nyttår.


– Folk slenger fra seg blikkbokser, bygningsmaterialer og metallgjenstander. Vi har unger og den minste er fire år, og vi har hunder som ferdes her. Vi er redde for at de kan skade seg og kommer stadig inn med småsår etter å ha tråkket oppi noe, sier Reina.

Les også: Fant brukt toalett og en hel salong i skogen få kilometer fra gjenvinningsstasjonen

Ikke dynga

Bølstad gjenvinningsstasjon hadde kortere åpningstid i romjulen, men er nå åpen fra åtte om morgenen til åtte om kvelden mandag til torsdag.


– Det burde ikke være noen unnskyldning for ikke å rekke åpningstiden. Men det gjør det tydeligvis og i stedet for å ta med det som skulle vært levert tilbake, blir denne veien tatt som en del av dynga, sier Reina.


Inntil en vegg ligger flere plastposer. Reina har ikke sjekket hva som er inni disse. I grøften langs Kongeveien flyter det også av avfall som burde vært levert på gjenvinningsstasjonen.


– Vi vil ikke ha dette her. Og fordi det ikke er nedsnødd, må vi ta en dugnad for å få det fjernet, sier hun.


– Hvorfor tror du at det ender her?


– Enten er det fordi porten til Bølstad er stengt, eller så er det fordi de ikke vil betale den hundrelappen det koster. Men noe av dette kunne vært levert gratis til gjenbruk, sier hun.

 
Hun ser at hun bor utsatt til, men mener det ikke er grunn til at det bør se ut som en svinesti.


– Vi flyttet ikke hit for å bli en fyllplass på grunn av andres latskap.

 
De ansatte ved gjenvinningsstasjonen er klar over det dumpede lasset og har sagt seg villige til å hjelpe til med å få det fjernet. Men inntil politiet har vært og registrert forholdet, blir det liggende.


– Nå får dette bli en sak politiet tar seg av, sier Reina.

Blir gjerne bøtelagt

Øko- og miljøteamet hos politi fikk ikke bøtelagt noen i 2014, men prioriterer miljøkriminalitet.

Leder for øko- og miljøteamet i Follo politidistrikt, Agnes Beate Hemiø, sier det er utfordrende å få bøtelagt dem som kaster søppel i naturen.

– Politiet er helt avhengig av publikums hjelp for å få tatt dem som dumper søppelet. Uten vitner eller spor står vi ganske maktesløse. Vi ser alvorlig på det og ønsker selvfølgelig anmeldelser fra publikum om forsøpling. Men som sagt; vi er avhengig av spor eller vitneobservasjon for å få en bøtelegging som er det vanligste utfallet av en forsøplingssak, sier Hemiø.

Øko- og miljøteamet består av ti personer og flere av dem jobber spesifikk med miljø. Miljødelen av teamet skal ha ansvaret for all etterforskning i miljøsaker som omfatter de fire hovedemnene: Natur, forurensing, kulturminner og arbeidsmiljøkriminalitet.

Kommentarer til denne saken