Fortsatt fritt skolevalg i Follo

Jenny Sofie Andresen, medlem av Arbeidsutvalget i Akershus Unge Høyre

Jenny Sofie Andresen, medlem av Arbeidsutvalget i Akershus Unge Høyre Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Follo har hele syv videregående skoler, der de fleste ligger i kort avstand til hverandre, og kollektivtilbudet mellom kommunene er godt. I et område med såpass mange ulike videregående skoler, med vidt ulike profiler, er det ikke gitt at skolen som tilfeldigvis ligger nærmest deg, er den som passer deg best. Derfor innfører Høyre fritt skolevalg. Elevene skal være sikre på at uansett om fylkestingspolitikerne i Viken tror de vet bedre enn hver enkelt elev hvilken skole man skal gå på, så er det elevenes rett å skulle kunne bestemme dette selv.

Det er lett å se seg så blind på politikerens makt over enkeltmenneskers liv, at man til slutt ikke merker når enkeltmenneskers frihet blir overkjørt. Fylkesrådet i Vikens nærskoleordning gjør nettopp dette når de lar politikere ta avgjørelser som kun tilhører enkelteleven selv. Hvis du for eksempel bor ved Ås Videregående Skole, så mener fylkesrådet at det er her du må gå, selv om du kanskje ønsker deg til Ski Videregående knappe tjue minutter unna. Fylkestingspolitikerne på venstresiden bryr seg derfor mer om hva som står på postkassen din, enn hvor dyktige lærerne er, om skolen tilbyr akkurat de programfagene du ønsker, og om du får tatt den utdanningen som du selv vet om er best for deg. Og jeg sier ikke at man ikke vil få en god utdanning uten fritt skolevalg, men vi vil gi elevene det beste skolesystemet kan tilby.

Det finnes like mange grunner for å ønske seg til en annen skole som det finnes elever. For mange er det så enkelt som et naturlig og rimelig ønske om nye venner og nye opplevelser. Men for alt for mange er grunnen det eneste som får en gjennom ungdomskolen, nemlig et ønske om å komme seg vekk fra mobbere, og starte med blanke ark på en ny skole. I en modell der alle tvinges til den samme videregående skolen, vil også mobbeofre tvinges inn i tre nye, lange år med de samme mobberne, bare i nye klasserom og kantiner. De unektelige konsekvensene av dette er grunn nok alene til å være for fritt skolevalg.

Arbeiderpartiet er i harnisk over at deres egne politikers makt settes til side, men glemmer hvem den settes til side for. Elevene. De glemmer at elevene aldri skal, eller kan være, brikker i et ønske om å oppnå det ene eller andre, og at om fritt skolevalg gjør at systemet ikke fungerer, ja så er det systemet det er noe galt med, og ikke elevenes valgfrihet. Alle elever i Follo skal kunne forvente at politikerne legger ideologiske skylapper til side for å sikre at nettopp elevene får bestemt så mye som mulig over noen av de viktigste årene i eget utdanningsløp. For om venstresiden mener 16-åringer er voksne nok til å skulle kunne stemme i valg, hvorfor er de ikke voksne nok til å skulle kunne bestemme hvor de skal gå på videregående?

Det finnes helt sikkert elever som ikke vil merke om man har fritt skolevalg eller ei, og som ikke ser hvorfor det er så viktig med denne friheten. Men det er ikke for disse elevene vi nå jubler. Det er for elevene som uten fritt skolevalg kanskje ellers hadde droppet ut fordi de ikke orket tanken på det 11., 12. og 13. skoleåret i det samme miljøet som adressen deres tilfeldigvis hadde plassert dem i. Det er for elevene som går litt mer motivert til skolen, og litt mer engasjert hjem igjen, fordi de endelig fikk ta kontrollen over egen utdanning. Det er for alle elevene som har, og fortsatt vil ha, friheten til å velge seg til en skole, og velge seg bort fra en annen. Vi trenger politikere som setter disse elevene foran systemet, og det har vi gjort med fritt skolevalg.

Jenny Sofie Andresen, Medlem av Arbeidsutvalget i Akershus Unge Høyre, Ski

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken