Vi har et tilbud til deg. Prøv ØB+ og få tilgang til alt på ØB.no i åtte uker for kun 99 kroner.

SKI: Pål Hermansen (60) på Siggerud er en av verdens ypperste utøvere innenfor naturfotografi og en magiker med kamera.

I tillegg er han utstyrt med et blikk for detaljer, har en god porsjon tålmodighet, og opptatt av naturens mangfold. Han har drevet naturfotografering til å bli kunst og er en av Norges mest premierte naturfoto- grafer.

Resultatene kan du se på Galleri Havstad (tidligere Ski Ramme og Dekor) i Ski, hvor han har separatutstilling i forbindelse med Norsk Naturfotofestival i Ski i helgen.

– Av flere hundre tusen eksponeringer på et år er det kanskje bare to-tre som kan sies å være kunstbilder tatt i det øyeblikket jeg har ventet på i timer og dager. De beste motivene er ikke alltid det mest storslagne landskapet. Det kan ofte være detaljene som skaper det spennende bildet, sier Pål Hermansen.

– Utstillingen i Galleri Havstad er resultatet av mange års arbeid og de eldste bildene ble tatt for 10–12 år siden.

Fotograf og tannlege

Pål Hermansen har interessert seg for natur og foto siden han var 10–12 år. Hva som kom først er ikke godt å si, men i dag lever han hovedsakelig av virksomheten som fotograf gjennom utstillinger, bokutgivelser om og med fotografier på eget forlag, og workshops rundt i verden. De siste årene har han hatt en årlig workshop for fotografer i Kenya.

Les flere saker om kulturlivet i Follo:

Når han ikke fotograferer er han tannlege i Oslo.

– Jeg valgte å bli tannlege fordi jeg hadde en onkel som var det. Han var en fri sjel, som kunne disponere sin egen arbeidsdag. Det fristet, for da fikk jeg tid til å drive mye med fotografering. I dag praktiserer jeg nok ikke stort mer enn 50 dager i året som tannlege. Heldigvis er kona også tannlege og leder kontoret, smiler han.

Kløften som øker

I forbindelse med Naturfotofestivalen, hvor han er programansvarlig, lanserer Pål Hermansen sin bok nr. 32: «Norsk Naturfotografi – i et historisk perspektiv». Det er en praktbok om naturfotografiets historie, biografier om tidligere norske fotografer, utviklingen innenfor norsk fotografi, og om kunsthistorien. Selvsagt krydret med mange fotografiske godbiter.

– Du har sagt at kløften mellom dem som fotograferer i vilden sky og dem som tar fotografiet seriøst, er i ferd med øke. Kan du utdype dette?

– Alle tar jo bilder i dag med mobiltelefonen og det skilles ikke mellom gode og dårlige bilder – og det legges ut på Facebook. Og alt som skjer skal formidles så fort som mulig, ukritisk, sier Pål Hermansen.