Gå til sidens hovedinnhold

Fryktet at flere skulle dumpe: – Kritikerne tok feil

Artikkelen er over 4 år gammel

– Min største bekymring var at flere skulle bli skjøvet ut av skolen som følge av fraværsreglene. Nå ser vi at det ikke skjer, sier Turid Kristensen (H).

OPPEGÅRD: Kristensen er stortingsrepresentant fra Akershus og sitter i utdannings- og forskningskomiteen. På Roald Amundsen videregående skole møter hun Oppegård-ordfører Thomas Sjøvold (H). De er skjønt enige om at statistikken gir grunn til å la prøveprosjektet med fraværsregler gå sin gang i tre år.

– I utgangspunktet var mange med meg urolige for hvordan vi skulle fange opp de svakeste med aller mest fravær. Vi ser at det har halvert seg. Generelt viser statistikken at fraværet går ned, flere fullfører skolen og vi ser en liten nedgang i «ikke vurdert», fastslår Kristensen.

Sjøvold konstaterer at Follo-skolene har jobbet godt mot fravær også før fraværsgrensen ble innført.

– At for eksempel Roald Amundsen videregående skole ikke har den største prosentvise nedgangen kan skyldes at de hadde lite fravær fra før: Fem dager og 18 timer i 2015/16 mot fire dager og 14 timer i 2016/17, illustrerer han.

Tallene for Akershus viser at fylket ligger på gjennomsnittet når det gjelder dagsfravær og litt over snittet for timefravær.

Sluttrapporten kommer i 2019.

– Selvsagt er det noe som da skal vurderes. Fraværsreglene skal ikke føre til utilbørlig press på helsevesenet, unødvendig stress for elevene eller for mye byråkratisering for lærerne, poengterer Kristensen som selv tror det meste av dette går seg til over tid.

Sjøvold legger til at fraværsregler og krav om legeerklæring etter et visst fravær er en god forberedelse til arbeidslivet.

Les også

Formidabel effekt av fraværsgrensen på Ås vgs

 

Fravær i Follo-skolene

Tallene viser nedgangen i fraværet før og etter nye regler, regnet i prosent for dagsfravær (timefravær).

  • Ski: 50 % (0%)
  • Frogn: 40 % (7 %)
  • Nesodden: 33 % (23%)
  • Drømtorp: 33 % (0 %)
  • Ås: 33 % (20%)
  • Vestby 33 % (10%)
  • Roald Amundsen: 20 % (22%)

Kommentarer til denne saken