SKI: – Velkommen til premieutdelingen til Seeknfind. Kanskje er det siste Seeknfind som arrangeres her på Langhus.

– Hæ??!

Ungdommen som hadde møtt opp på Lavesi onsdag, skjønte ikke hvorfor Isabell Hansen, lederen for Lavesi, innledet som hun gjorde. Forklaringen kom umiddelbart:

– Rådmannen har foreslått å legge ned Lavesi, og nå er det opp til politikerne å bestemme det i desember.

Ungdom i Ski har tidligere måttet kjempe for Kjellern fritidsklubb.

Vil lage skatepark

I budsjett og handlingsplan for 2016–2019 foreslår administrasjonen å avvikle hele Lavesi:

«Dagens ungdommer sitter mer hjemme enn tidligere, med spill og sosiale medier. Trenden er derfor en nedgang i bruken av fritidsklubbene totalt sett for kommunen, og dette gjelder spesielt for Lavesi på Langhus.

Lavesi holder til i utrangerte brakker gitt til Ski kommune i 1992, som en midlertidig løsning. Besøkstallet blir stadig lavere, og klubben i nåværende form bør avvikles. Det foreslås i stedet å anlegge en skatepark på Langhus, lik den som er ved rådhuset i Ski. Barn og unge oppfordres dessuten til å bruke de andre fritidssentrene i kommunen».

Ved å legge ned aktiviteten på Lavesi vil Ski kommune vil spare én million kroner i året.

– Flere brukere i høst

– Rådmannen har for så vidt rett; det er ikke så mange her. Men i høst har vi hatt en stigning, forteller leder Isabell Hansen.

– Det var etter at vi gjorde om til ungdomskafé med åpent fra 14 til 21. De går jo forbi når de kommer fra ungdomsskolen, og nå kan de stikke innom og kjøpe seg en slush eller en toast før de skal videre på trening, forklarer Vigdis Haga, som er leder for juniorklubben.

Juniorklubben er åpen på mandager, ungdomskafeen på onsdager.

De to tror ikke barn og unge på Langhus kommer til å dra verken til Siggerud eller Ski for å bruke ungdomsklubbene der.

– Ungdommene vi har mer eller mindre fast innom her, er ikke noen skatere. Vi har ønsket oss skatepark lenge, vi. Det er i utgangspunktet et guttetilbud, tenker vi.

Lederen for juniorklubben og fritidssenteret har ikke tenkt å gi seg uten kamp. Viktigst er ikke å kjempe for selve huset, men for aktivitetene. De har allerede sett seg om etter andre lokaler, og mener at både kantinedelen i Langhushallen og lokalene der Åpen barnehage holder til i dag, er aktuelle.

– Det er ikke så sikkert at det skal være et tradisjonelt fritidssentertilbud. Kanskje er det et tilbud rett etter skoletid? tenker Vigdis Haga høyt.

På Seeknfind i september deltok over 210 elever fra Haugjordet ungdomsskole.

– Perfekt sted for oss

Ungdommene selv står i kø for å fortelle hva de synes om forslaget om å legge ned Lavesi. Gjennomgangstonen er at det er veldig dumt.

– Jeg har vokst opp her, og jeg vil at det skal fortsette når jeg blir eldre for andre barn som skal vokse opp på Langhus. Dette er et kult sted å være, sier Mohamed Aziz (14).

– Jeg synes det er dumt å legge ned, for dette er et perfekt sted for barn, for bursdager og klassefester. Et perfekt sted for å møte venner, spille spill og være sosial, sier Becijan Rizaj (14).

– Jeg pleide å være her mye før. Jeg brukte hele ukelønna mi på Lavesi. Her fikk jeg gode venner, og jeg vil at søstrene mine skal få oppleve det samme som meg, erklærer Anna Waaler (14).