På jakt etter reservebesteforeldre og spreke seniorer til skolegården

TRÅ TIL: Seniorkontakt Margrethe Otterholt Lillebø søker spreke seniorer til å være trivselsvakter på Greverud skole og andre oppgaver.

TRÅ TIL: Seniorkontakt Margrethe Otterholt Lillebø søker spreke seniorer til å være trivselsvakter på Greverud skole og andre oppgaver. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Ved skolestart i høst vil elevene på Greverud skole møte pensjonister i skolegården. – Vi søker seniorer som vil være trivselsvakt, sier seniorkontakt Margrethe Otterholt Lillebø.

DEL

OPPEGÅRD: Frivillig innsats på tvers av generasjoner, heter prosjektet som Seniorsentrene og Frivilligsentralen i Oppegård nå rekrutterer til. De har fått nesten 200.000 kroner i støtte fra Helsedirektoratet. Fire tiltak er på trappene: Trivselskontakt i skolegården, hentetjeneste til felles middag, reservebesteforeldre og aktivitetsvenn. Onsdag 13. juni blir det informasjonsmøte i Kolben, med Astri Nøkkelby Heiberg som foredragsholder.

– Trivselskontakten skal bidra til godt miljø i skolegården. At mennesker fra en annen generasjon, som verken er lærer eller forelder, kommer inn kan virke avvæpnende. Jeg tror dette blir positivt både for barna og seniorene: Ikke alle eldre har barnebarn, og ikke alle barn har forhold til de eldste. Trivselskontaktene får et miljø på Toppenhaug seniorsenter, de skal jobbe i team og tilbys opplæring og kurs, sier Otterholt Lillebø.

Reservebesteforeldre

Seniorkontakten søker også reservebesteforeldre.

– Tanken er ikke at de skal sitte barnevakt og være sjåfører, men noen barn trenger en ekstra i heiagjengen. Noen som stiller opp på skoleavslutninger, ser på en fotballkamp og hører på konsert. Det betyr mye for unges helse og trivsel, og seniorene kan ha enormt utbytte av å være den personen i en annens liv.

Hentetjeneste

En del eldre har vanskelig for å komme seg til Toppenhaug, hvor det serveres god hjemmelagd middag flere dager i uken.

– Vi organiserer nå en henteordning. Sjåførene får kjøregodtgjørelse og passasjeren betaler tilsvarende en bussbillett. Frivilligsentralen og seniorkontakten skal være kontaktleddet. Vi vil knytte til oss en gjeng med sjåfører.

MØT OPP: Onsdag 13. juni er alle seniorer velkommen til informasjon om prosjektene Frivillig innsats på tvers av generasjoner.

MØT OPP: Onsdag 13. juni er alle seniorer velkommen til informasjon om prosjektene Frivillig innsats på tvers av generasjoner. Foto:

Fortsatt frihet

Otterholt Lillebø forstår at "nypensjonerte" vegrer seg mot å bli bundet, men forsikrer at forpliktelsen ikke blir strengere enn at de frivillige fortsatt kan ta langhelger og dra på ferie når de selv ønsker det. Samtidig kan oppgavene gi et nytt, verdifullt nettverk.

– Mange har hatt hele sitt engasjement og nettverk i jobben. Når de slutter, er det hyggelig å stikke innom både en og to ganger, men den tredje gangen har kollegene kanskje ikke engang tid til en kopp kaffe. Man kan havne i et vakuum og streve med å finne seg selv igjen. Da er det ekstremt viktig å finne andre arenaer. Vi vet at samfunnet tjener på at folk er engasjerte på tvers av generasjoner, sier seniorkontakten.

Les også:

Artikkeltags