Renser gråvann uten kjemikalier

Førsteamanuensis Arve Heistad (til venstre) studerer en modell av renseanlegget for gråvann sammen med Knut Werner Alsén og student Jakob Myking. FOTO: SOLVEIG WESSEL

Førsteamanuensis Arve Heistad (til venstre) studerer en modell av renseanlegget for gråvann sammen med Knut Werner Alsén og student Jakob Myking. FOTO: SOLVEIG WESSEL

Av
Artikkelen er over 9 år gammel
DEL

UMB: Et renseanlegg som renser gråvannet uten bruk av kjemikalier, er utviklet ved UMB. Anlegget kan brukes på hytter, og nå skal det også prøves ut i Hellas. 

Med gråvann menes spillvann fra dusj, håndvask, oppvask og klesvask. Vannnresenanlegget er utviklet etter en idé fra Universitetet for Miljø- og Biovitenskap i Ås. Anlegget er sertifisering fra Bioforsk og er perfekt for bruk i områder der utslipp av gråvann er regulert. For eksempel i hytteområder.

– Her gjennomføres det en naturlig prosess helt fri for tilsetningsstoffer og kjemikalier, sier førsteamanuensis i vann og miljøteknikk, Arve Heistad og viser frem en modell i miniatyr.
Filterne i anlegget består av lettklinker og pukk.


Gjenbruk av vann

Vannet som kommer ut fra beholderen etter å ha vært gjennom renseprosessen, er så å si hundre prosent rent.

Renset gråvann kan ledes til en enkel etterpoleringsgrøft. På grunn av den høye renseeffekten i anlegget, kan denne grøften legges helt ned til 20 meter fra brønn, elv eller vann.

– Kan vannet drikkes?

– Det er nok litt for dødt til at det er godt å drikke, men det kan fint brukes til andre formål, som vanning, sier Heistad.

Og nå har forskere og studenter ved UMB tatt med seg vannrensemetoden til Zakynthos, en øy utenfor syd-vestkysten av Hellas. Der er vannressursene knappe og behovet for rent vann stort.

Artikkeltags