Katteinvasjon i Avistegnerhuset

Nær:  Ola Steen har et nært forhold til katteslekten. Lørdag åpner han grafikkutstillingen «Katter» i Avistegnerhuset i Drøbak. Foto: Audun Braastad

Nær: Ola Steen har et nært forhold til katteslekten. Lørdag åpner han grafikkutstillingen «Katter» i Avistegnerhuset i Drøbak. Foto: Audun Braastad

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Kunstneren Ola Steen kan snakke om katter i timevis. Men velger i stedet å lage stilistiske bilder med katter i hovedrollen. De har et tydelig språk.

DEL

DRØBAK: Ola Steen har spesialisert seg på katter. Helt siden han fikk sin første svarte langhårede katt for 30 år siden, har han interessert seg for kattens psykiske adferd.
I dag er han matfar til tre firbente hjemme i Risør, hvor han også er sentral i det lokale kunstlivet.
Motivene hans uttrykker en åpenbar kjærlighet til kattedyr. Han gir dem myke former og kjælne egenskaper i svart/hvitt uten at de kan sies å være «pusekatter».

Gudinne

– Hva er det med katter som fascinerer?

– Jeg er fascinert av kattens individualisme og historiske betydning.
– I faraoenes rike var katten gudinne for hjemmets trygghet og fruktbarhet. Egypterne var for øvrig de første som temmet kattene som nyttedyr på jakt etter rotter og mus, sier Ola Steen.

Lørdag åpner han utstilling med grafikk (etsninger og koldnål) i Avistegnerhuset i Drøbak.
Hans kattemotiver er kjent og høyt verdsatt av katteelskere og kunstelskere over hele landet. Også Nasjonalgalleriet har gått til innkjøp av hans kattedyr.

Dyrenes verdighet

I 2004 ga han ut boken «Med hjerte og klør», et slags galleri i bokform. Kunstboken inneholder 38 raderinger med Ola Steens viktigste kattemotiver, ledsaget av tekster. Boken var utsolgt etter 2–3 år.

– Du er mer opptatt av katter enn folk flest?

– Mulig det, men ingen er likegyldig til katter. Mange kan ha frykt og redsel, vi kjenner jo til frykten for svart katte over veien og ulykkene det kan føre med seg. Hekser bruker kattehaler i sine besvergelser og mye annet fordomsfullt er knyttet til katter.

– Men mine katter er ikke på noen måte puser. Jeg ønsker at folk skal få respekt for dyret. De har også følelser, som sorg og savn. Det er vitenskapelig bevist.

– Jeg søker ikke menneskets psyke i dyret, men dyrets psyke i oss, altså mennesket. Vi er jo også opprinnelig dyr, skal vi tro Darwin.

Talerør

– Hvorfor ble det katten for deg og ikke et annet dyr?

– Det skyldes at katten er såpass tilgjengelig og så har den mange karaktertrekk som fascinerer meg. I min forskning er katten mer representant for dyr ettersom jeg også jobber med dyrs rettigheter.

Tar pauser

Det er ikke oppsiktsvekkende at utstillingen heter «Katter» ettersom samtlige bilder handler om kattedyret, enten det er den vanlige katten eller rovdyrene.
Motivene fremhever dyrets smidighet, hengivenhet og ikke minst formene.

– Blir det ikke nesformig i lengden å utdype bare kattens liv i motivene?

– Å jobbe med grafikk er langsomt og kontemplativt. Jeg tar meg pauser innimellom. Da jobber jeg med landskapsbilder, men også da handler det om grafikk. Men fascinasjonen for katter ligger der hele tiden.

Artikkeltags