- Jeg hadde en visjon for tjue år siden om å lage et unikt sted som kunne passe for alle. Et sted man kunne nyte godt av det som ble servert og at den eneste "støyen" skulle komme fra de som satt rundt cafebordene. Derfor er det heller ingen høytalere her, forklarer Per Schüller mens den ene lunsjgjesten etter den andre kommer inn døra.

FROGN: - Dette skal være et levende sted for mennesker i alle aldre, forteller kroverten, og her ser man unge sette seg ned ved samme bord som de de eldre. Vi har absolutt hele alderspekteret innom her i løpet av en dag. Og med det så har min visjon blitt til virklighet, stråler han mens han sjenker opp nok en kopp med kaffe.

Det Gamle Bageri, Ost og Vinstue har holdt til i de samme lokalene ved torget i tilsammen tjue år. - Når vi startet opp, så var det ikke uten motstand, den gangen så man for seg at dette skulle bli en ølbule. Nå derimot, så blir et utested sett på som et sosialt samlingspunkt med rettmessig plass i bybildet. Heldigvis fikk vi den gangen flertall i kommunen, når vi søkte om skjenkebevilligning.

Kortreist meny

Festiviteten på bakeriet starter med full bravur onsdag kveld. Da kommer Jon Eberson duo og spiller. Inkludert i billetten er mat til gjestene, for god mat og godt drikke er noe Per er opptatt av.
- Jeg er heldig som har kona med på laget, smiler han. For hos oss lager vi alt fra bunnen av. Vi har en meny som blander det tradisjonelle med det utradisjonelle. Og, vi forsøker etter beste evne å kjøpe kortreist mat.

- Hos oss får du servert lokale egg, bær og grønnsaker. I nabokommunen Ås handler vi ost fra Den blinde ku. Hvem sa at nordmenn ikke kan lage gode oster? spør han retorisk, før han ramser opp lunsjrettene fra menyen.

Jam

Og torsdag kveld tar Per selv plass på podiet. Bak nyinnkjøpte trommer spiller han opp til jam sammen med gamle kompiser fra Drøbak. - Vi pleide å øve etter skoletid, til de stengte for dagen. Da dro vi til kjellerstua hjemme oss meg og fortsatte der, så dette skal bli moro for de som kommer og for oss på scenen.
Vel, scene og scene. På bakeriet må de nok ut med et bord for å få plass til hele orkesteret, men på den måten får også publikum oppleve musikerne på nært hold.

1992 meny

Fredag kveld har de satt sammen en meny tilsvarende den de hadde under oppstarten i 1992 og lørdag blir det konsert med det Djangoinspirerte bandet Fou Rire, der Drøbaksgutten Anders Tanderø er det lokale alibiet. Ikke at de trenger det, for Det gamle Bageri har i løpet av sine tjue år virkelig satt sitt preg på byen. For lokalbefolkningen er det et populært treffsted, for tilreisende har det endt opp som et landemerke.