Anders Clemens Øien fra Vikersund, bosatt i Barecelona, holdt lørdag formiddag en fantastisk gitarkonsert i Drøbak kirke.

FROGN: Kultursjef Pål Mørk introduserte Øien, som ”han som satt hjemme og øvde på gitarene mens de andre jaktet rekorder i hoppbakken”.

Her var det bare å lukke øynene og lene seg tilbake. For dette var gitarspill man sjelden hører maken til. Det var vakkert og forførende. Anders Clemens Øiens musikalske kvaliteter formidler, gjennom nystemte nylonstrenger, verkene av Fernando Soe og Francisco Tarrega med flere, på et nærmest perfekt vis.

Det sårbart å sitte der med gitaren, når et eneste feilgrep kan ødelegge en hel konsert. Det skjedde ikke, så for de som tok seg en pust i bakken på lørdag og tok plass på kirkebenkene, ja de fikk oppleve en liten magisk time. Som nok både kropp og sjel satte pris på.

Etter endt dyst, så må man spørre seg selv hvordan en mann og hans gitar kan ha en så stor formidlingevne. Eller enda bedre, spør han som stod for formidlingen.

– Gitaren sin styrke og dens svakhet ligger i det intime, tenker Anders høyt etter konserten. Hvis jeg for eksempel sammenligner det med et flygel, så har det mer mekanikk. En gitar er helt og holdent overlatt til utøveren.

– Her i Drøbak kirke var det forresten en flott akustikk, hevder gitaristen. Og du verden hvordan den forandret seg når publikum kom på plass! Jeg kommer gjerne tilbake hit.

Men dette kommer ikke av seg selv, hvor mye tid bruker du til å øve?
– Ikke nok, ler han for han fortsetter litt mer alvorlig. Jeg ligger nok i snitt på tre til fire timer hver dag, forklarer han mens han omhyggelig pakker ned sin spanskbyggede gitar og forsvinner ut i Drøbaks gater for å får seg en velfortjent lunsj.