Gå til sidens hovedinnhold

Bakgårdsfestival med Bringebærtema

Artikkelen er over 7 år gammel

I serien Bakgårdsfestivaler i Drøbak blir det på søndag i Damveien på Råkeløkka ryddet plass for noe søtt og syrlig de fleste har et livslangt forhold til. Forfatterne bak boka Bringebærlandet – Smaken Av Norsk Sommer, Åse-Marit Thorbjørnsrud og Roy Andersen vil fortelle bringebærhistorier – og oppskrifter. Fotograf Kristin Bay vil presentere og snakke om bildene i boka, mens Paulin Voss står for det musikalske innslaget.

Bringebærbøndene Åse-Marit og Roy har i løpet av det siste året smakt seg gjennom utallige retter med Bringebær. Det ble øl, chutney, smoothier, sauser og mye mer. Det de oppdaget var at bringebæret smakte fortreffelig i mange sammenhenger. Samtidig gir de søte røde, gode minner og som bokas undertittel sier: En Smak Av Sommer.

Blant radene av bringebær i Østre Torp på grensa mellom Ås og Frogn finner vi paret som i de siste fire årene har latt bringebæret spille hovedrollen i deres liv.

– Å putte bringebær inn i en festival er vel ikke helt normalt?

– Nei, men Bakgårdsfestivalen er noe for seg selv, ler Åse-Marit. Det er Drøbak kunstnerforum som står bak festivalen, i forumet er det forfattere, musikere, billedkunstnere, ja alle de forskjellige kunstartene er representert. Og det synes vi skal gjenspeiles på festivalen. Og den første festivalen så var det sirkus, og de hadde til og med en fakir. Så da må det vel være greit å putte bringebær inn i festivalen også?

Kulturhistorien

– Og jeg har skrevet et kapitell om bringebærets kulturhistorie, og hvordan den har blitt brukt gjennom tidene, og jeg skal fortelle om det på festivalen, skyter Roy inn mens det serves kaffe foran inngangen til hovedhuset på gården.

– Bringebær ble introdusert i Norge i middelalderen. Da som kulturplante, sier Roy som fra før har syv bokutgivelser på samvittigheten. Villbringebær har det nok alltid vært. Men det var munkene som kom med de første bærene. De dyrket bringebær primært til medisinbruk, men etter hvert så oppdaget man at det var en matplante. Særlig etter at sukkeret kom på banen og det var mulighet for konservering. Man kunne lage saft og syltetøy, og sette det bort for vinteren. Og da fikk det et veldig oppsving. Bønder begynte å dyrke det, og private med hage kunne dyrke det. Også kom de store saftprodusentene/konserveringsindustrien på Vestlandet, og de trengte råvarer. De stimulerte bøndene til å dyrke bringebær. Det startet vel rundt 1910.

Elg med bringebær

– På festivalen server vi småretter med varmrøyka kjøtt, elgkjøtt med bringebærrømme. Den oppskrifta står riktignok ikke i boka, men vi ville vise den frem. Også blir det blant annet Brie med chutney. Jeg skal fortelle om noen av oppskriftene, og Kristin Bay som har tatt bildene til boka Bringebærlandet skal fortelle litt om bildene, Roy om historien og Paulin Voss skal spille. Og et viktig aspekt med bakgårdsfestivalen er at folk skal kunne komme inn i bakgårder og hager man vanligvis ikke kommer inn i.
Nå skal vi være i Damgården på Råkeløkka og som er en liten perle.

Les mer på http://www.drobakkunstnerforum.no og http://bringebærlandet.no