Gå til sidens hovedinnhold

Sjekker ikke kommunale vedtekter

Artikkelen er over 7 år gammel

Etter at saken om den ulovlige utdelingen av Standpunkt i Drøbak ble publisert, så kom Nei til Eu, med sitt syn på saken.

FROGN: Nei til EU har delt ut over 100 000 eksemplarer i Akershus, men i følge Gerhard Prøsch, leder i Akershus Nei til EU, så har de ikke sjekket kommunale politivedtekter i forkant. Turid Wenche Bachke Leder i Ås og Frogn Nei til EU, avskriver bruddet på politivedtektene som en impulshandling.

– Jeg vil beklage utdelingen av vår valgavis for Akershus, Standpunkt i Drøbak onsdag kveld 21. August. Standpunkt har blitt delt ut i over 100 000 eksemplarer i Akershus, enten på stand eller postkasser. Plasseringen av avisene på biler har vært et beklagelig uhell. Vi vil informere våre lokallag om dette tilfellet for å sikre at alle frivillige unngår denne tabben fra nå, svarer Prøsch i en mail til ØB.

Sjekker ikke vedtekter

Det er flott med beklagelser, men dette kan lett oppfattes som "Grav først, spør etterpå". Når dere deler ut 100 000 aviser i Akershus, har dere sjekket ut politivedtektene i de kommunene dere ønsker å spre budskapet deres i?

–  Vi har ikke sjekket ut lokale kommunale politivedtekter. Det har hele tiden vært meningen å bruke postkasser (og som sagt utdeling på Stand eller personlig fra hånd til hånd på trafikk- knutepunkter). Standpunkt er en politisk avis som ikke er inkludert i betegnelsen reklame. Avisen har høy relevans til valget 9.sept.

Informasjonsmateriell kan legges i postkasser som har ”reklame uønsket” klistremerke. Politivedtektene for Frogn, gir allikvel ikke noen hjemmel for å dele ut informasjonsmateriell på parkerte kjøretøy, selv om de som deler det ut mener informasjonen er relevant.

Les: Ulovlig tilgrising

Bare et hendig uhell?

Når dette skjer i en vernet strandsone, tror du at det kan oppfattes som noe arrogant å kalle det for et beklagelig uhell?

–  Ja det kan oppfattes arrogant å kalle plasseringen av Standpunkt på biler i en vernet strandsone for et hendig uhell. Tatt i betraktning at vi har eller er i ferd med å dele ut over 100 000 aviser og hittil bare har fått eller hørt om denne klagen, vil jeg fastholde at det har vært et uhell, skriver lederen.

Miljøsaken er det mange som er opptatt av. Et slagord som lenge har sirkulert er "Act local, think global". At dere er opptatt av hvordan EU løser sine miljøproblemer er godt kjent. Hvordan kan dere la være å sjekke lover og regler i forkant av en såpass massiv utdeling?
– Sentralt har vi ment  at Standpunkt kun skulle deles ut i postkasser (og personlig på stand eller lignende), sier Gerhard Prøsch.

Hvordan skal "mannen i gata" oppfatte dette? At man ikke sjekker lovligheten av det man driver med, og etterpå kan si at det var et uhell?
– Uttrykket "uhell" er dårlig i denne sammenheng.  Fylket oppfatter hendelsen som uheldig, forklarer Gerhard Prøsch.

Impulshandlig

Turid Wenche Bachke Leder i Ås og Frogn Nei til EU beklager om noen føler forulempet av dette.
– Det er riktig at ett medlem av Nei til EU i Frogn la ut valgavisen til Nei til EU ”Standpunkt” på biler i nærheten av Drøbak kirke. Valgavisen legges vanligvis i postkassene. Det var på impuls at dette ble gjort. Vi kommer ikke til å gjenta dette og beklager om noen føler seg forulempa.

Vi har lagt ut noen Standpunkt på parkerte biler,blant annet på Bankløkka som er en offentlig parkeringsplass.Vi skjønner ikke dette med vernet strandsone, avslutter Turid Wenche Bachke

 

TILBAKE TIL BADEBYEN.NO