Gå til sidens hovedinnhold

Årets siste salutt

Artikkelen er over 7 år gammel

Mandag hedres HKH Kronprinsesse Mette-Marit med 21 skudd fra Oscarsborg festning i anledning hennes fødselsdag.

FROGN: – Dette blir årets siste ordinære saluttering, forteller Komandant Stein Erik Kirknes, så vi ønsker alle som vil overvære salutten, velkomne ut på borgen.

I anledning Kronpronsessens fødselsdag vil vi få en del gjester ut hit, blant annet fire ordførere fra nabokommunene våre, representanter fra brannvesenet, politiet, organsiasjoner som har tilknyttning til Oscarsborg og selvfølgelig vil forsvaret også være representert.

– Fra det Norske marines musikkkorps vil det komme en trompetist som vil bistå under sermonien. Gjestene vil få en omvisning i torpedobatteriet og eller rundt på borgen.

Salutteringen begynner klokken 12.00, og det vil bli skutt 21 skudd. Ved en normal saluttering, som denne, så vil det være fem sekunder mellom skuddene. Salutteringen på Oscarsborg skjer med støtte fra Heimevernet.

Det er en æresbevisning å få en saluttering, og saluttering vært praktisert siden senmiddelalderen. Det er ikke tilfeldig at det skytes 21 skudd, da datidens linjeskip ofte hadde tre rader med syv kanoner på hver side av skipet. Siden har det blitt en tradisjon at det avfyres 21 skudd.

Det er vanlig praksis at barnehager reiser gratis ut til Oscarsborg når det er saluttering.