Gå til sidens hovedinnhold

– Millionene havnet i egen lomme

Artikkelen er over 8 år gammel

De tre Frp-politikerne med Viggo Amundsen i spissen lokket folk fra alle lag i lokalmiljøet med milliardgevinst iløpet av en tiårsperiode. Nå risikerer hovedpersonen flere års fengsel.

FROGN: Rettssaken mot Viggo Amundsen starter 19. august. I løpet av 21 dager i Follo tingrett skal han redegjøre for hvor det er blitt av millionene etter mageplasket i Persiabukta.

Han er er tiltalt for grovt skattesvik av 31,4 millioner kroner og grovt underslag av 5,2 millioner kroner etter det mye omtalte vannballongprosjektet gjennom selskapet World Water Ways (WWW). Strafferammen er på 6 år.

– Jeg erkjenner ikke straffskyld, absolutt ikke, ikke på noen punkt, sier Amundsen bryskt til ØB.

Fra sitt hjem i Nordre Frogn forbereder han seg til maratonrettssaken på 21 dager. Det er et omfattende bevismateriale begge parter skal gjennom, og bevisoppgaven og vitnelisten fra den tiltalte 68-åringen er ennå ikke klar. Politiet og Skatt Øst har brukt mange år på å granske Amundsens transaksjoner.

Gikk til privat konto

Over 600 aksjonærer skal ha investert i WWW og tapt alt, deriblant flere politikere, journalister og finansfolk i lokalmiljøet i Frogn.

Det fremgår av tiltalen at i perioden 2008 til 2009 foretok selskapet Amundsen kontrollerte i Karibien, Nevis International Shipping Ltd., salg av aksjer i World Water Ways AS. Kjøpesummen fra investorene, totalt 5 213 033 kroner tilhørende selskapet ble innbetalt til Viggo Amundsens private konto.

Påtalemyndigheten mener å kunne bevise at Amundsen ikke videreførte pengene til Nevis International Shipping Ltd, men benyttet i stedet pengene som sine egne.

– Det er bare en tredjedel av sannheten, sier Amundsen når ØB ber han kommentere den alvorlige tiltaleposten.
– Hva mener du?
– Resten kommer i retten.

Ordfører Thore Vestby tapte "bare" 10.000 kroner på det risikofylte prosjektet. Han sier han investerte fordi han ble overbevist om at det var en god investering.

– I tiltalen står det at pengene gikk rett til Amundsens private konto. Hva tenker du om det?
– At det gikk som det gikk har jeg ikke viet en tanke, sier Vestby og legger til:
– Vi får seg hva dommen sier. Han sier selv han er uskyldig, det er viktig å huske.

31,4 millioner kroner

Påtalemyndigheten mener videre at Amundsen i perioden 2002–2008 unnlot å oppføre aksjegevinst på til sammen 31,4 millioner kroner ved salg av egne aksjer i Nevis International Shipping Ltd og WWW.

De mindre postene i tiltalen omhandler brudd på merverdiavgiftsloven og ligningsloven knyttet til Amundsens selskaper Simtech AS og Venture Holding Amundsen Gruppen AS.

ØB har ikke lykkes å få tak i politiadvokat Tor Anders Persen i Follo politidistrikt for en kommentar.

Politikere på eventyr

Det startet som et eventyr med mål om fortjeneste på fem milliarder i løpet av en tiårsperiode. Samtidig med at Viggo Amundsen, Stein Søyland og Martin Schanche satt i kommunestyret i Frogn for Fremskrittspartiet, gikk de sammen om vannprosjektet, som hadde en estimert kostnad på 150 millioner kroner. Rådhuset i Frogn ble et viktig rekrutteringssted og lokalavisene viktige markedsføringskanaler. Etter hvert fikk trekløveret mange aksjonærer med på laget.

Planen var å frakte vannballonger i rør fra fjellene i Iran og ned til kysten, for så å frakte vannet med skip til Kuwait.

Amundsen skal ha fått ideen i forbindelse med en tur til Afrika for over 40 år siden.

– Der så jeg hvilke problemer de hadde med å få vann til dem som trengte det. Siden har ideen ligget der. Men det er umulig å frakte vann fra Europa til Afrika, ingen vil ha råd til å kjøpe det. Så hvor i verden er det vann, og hvor finner vi kjøpere som har penger? uttalte Viggo Amundsen til ØB 5. april 2008.

Iran ble svaret. Oljelandet hadde ifølge gründeren tilgang til 100 milliarder kubikkmeter årlig og brukte kun 20 prosent selv.

I juni 2010 leverte WWW inn oppbudsbegjæring og ble av Byfogden erklært konkurs. Selskapet kunne da opplyse at de ikke hadde lykkes med å fremskaffe finansiering til å igangsette oppstart av driften i selskapet, samt håndtere selskapets betydelige gjeld.

Garasjeprosjekt

Oppfinnelsens far Martin Schanche går ikke med på at rørprosjektet var bare rør.

– Ideen var j … god, uttalte han til ØB 19. oktober 2011.

Før avtalen med de iranske myndighetene angivelig ble dradd i land i 2005, hadde rallykongen testet ut teknologien med 80 centimeters vannrør. De virkelige rørgatene skulle ha en diameter på 1,58 meter. Schanche uttalte i 2011 i ØB at han fikk ideen til systemet fordi han som guttunge reparerte en del punkterte sykler.

– Det er samme prinsippet. Etter at sykkelen er lappet, må du pumpe luft i den.

Tanken var at store poser med vann skulle transporteres på en type vogner gjennom rørgatene på cirka 120 kilometer. Vannposer fordi rørene var såpass dårlige at man ikke kunne transportere vannet direkte. Posene skulle blåses opp inne i rørene ved hjelp av en industrivifte.

Krav på 17 millioner

I september 2011 kunne Dagens Næringsliv melde at politiet i Follo og Skattekrim konkluderte med at Amundsen unnlot å oppgi aksjegevinster på 56 millioner kroner. Han hadde fått et skattekrav på 17 millioner kroner, og fire av hans personlige selskaper ble begjært konkurs. For å få dekning for kravet tok skattemyndighetene arrest i flere eiendommer registrert på Amundsen, deriblant en gård og en hytte i Hallingdal.

– Det var det eventyret, uttalte Amundsen til ØB 19. oktober 2011.

På samme tid valgte han å trekke seg som nestleder i Frp i Frogn og legge politikken på hylla.

Stein Søyland er pensjonert og har flyttet til Andorra. Han har opplyst til ØB at han ikke har vært involvert i selskapet WWW siden konkursen, at han har brutt kontakten med miljøet rundt selskapet.

Vannprosjektet seiler videre gjennom et nytt selskap i Tyrkia og Iran, men uten styrmann Viggo Amundsen, ifølge han selv.

Etterforskes for falsk forklaring

Mens Viggo Amundsen satt i kommunestyret i Frogn for Frp, ble han etterforsket for skattesvik og underslag i forbindelse med World Water Ways. Han ble også dømt for ulovlig eiendomstransaksjon i Hallingdal, samt anmeldt for skatteforbrytelser i Nordre Buskerud politidistrikt.

Allerede i november 2011 anmeldte Skatt Øst Viggo Amundsen, en advokat og en tidligere lensmann i Nesbyen for skatteforbrytelser.

Anmeldelsen ble liggende, og først nå bekrefter påtaleleder ved Nordre Buskerud politidistrikt overfor ØB at etterforskningen er i en avsluttende fase. Det skal være snakk om falsk forklaring i forbindelse med en skattesak som kom i kjølvannet av ulovlige eiendomstransaksjoner i Hallingdal, en påstand Amundsen avviser blankt.

Brukte stråmann

I april 2011 ble Viggo Amundsen og den tidligere lensmannen dømt i Kongsberg tingrett til 24 dagers betinget fengsel for en ulovlig eiendomstransaksjon med stråmann i forbindelse med landbrukseiendommen Brennelien i Nesbyen i Hallingdal. Amundsen visste at han ikke kom til å få konsesjon for gården av kommunen, og sammen med politimannen fikk han et ektepar til å fremstå som eiere av gården.

I februar 2012 fikk Skatt Øst medhold i Borgarting lagmannsrett på at de kunne ta arrest i Brennelien i forbindelse med konkursen i WWW. Amundsen ble «dømt til å eie» gården, til tross for at det da var politimannen som sto som formell eier.

Påstår frimurer-forbindelser

Påtalelederen nevnt ovenfor blir i disse dager etterforsket av Spesialenheten for politisaker.

Bakgrunnen er at en politimann i Nes, Roy Riksvold (63), i mai i år sto frem i Dagbladet som varsler. Han hevder frimurere satt på begge siden av loven i forbindelse med fire konkrete straffesaker i Nordre Buskerud politidistrikt, og at dette har ført til uvanlig lang liggetid, som igjen gir betydelig strafferabatt.

Nå bekrefter Riksvold overfor ØB at en av sakene gjaldt skattesaken mot den tidligere lensmannen og Viggo Amundsen. Riksvold mener påtalelederen, som også er frimurer, bevisst har sørget for at anmeldelsen fra Skatt Øst Ble liggende.

Påtalelederen i Nordre Buskerud avviser påstandene og sier til ØB at han som påtaleleder ikke har mulighet til å instruere politiadvokatene til å la en sak ligge.

- Det er det kun statsadvokaten som kan, sier han.


 


 

Kommentarer til denne saken