Gå til sidens hovedinnhold

Skudd for baugen

Artikkelen er over 7 år gammel

I dagens Aftenposten kaller Frp’s Jan Arild Ellingsen videoen ” Hærens brigadeangrep” for en bløff, et glansbilde, et illurisk bilde. – Det jukses med fakta, hevder Ellingsen, som er medlem av uteriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Han får støtte av Ine Eriksen Søreide (H), – Uten å bruke for sterke ord vil jeg si at videoen gir et nokså sterkt idealisert bilde, sier Ine Eriksen Søreide, som er leder av Utenriks- og forsvsarskomiteen til Aftenposten.

De får støtte av eksoffiser og flaggkommandør Jacob Børresen. – Dette er rent oppspinn og hemningsløs propaganda.  Men som all propaganda rommer den en kjerne av sannhet. Det beste som kan sies er at dette er en beskrivelse av Hærens målsetting. Vi er imidlertid meget langt fra dette målet, sier han.

Kunne vært bedre

Oberstløytnant Geir Husby svarer på vegne av Hæren. Også han har stusset over tallet på soldater og den mengde materiell som brukes i videoen. – Jeg synes at den gir et godt illustrativt bilde på hva Brigaden er når den er fullt oppsatt, gjerne etter en treningsperiode, og med det materiell som planlegges innført de nærmeste årene, sier Husby. Videoen kunne nok vært bedre her.

Et teoretisk bilde

Leder for Befalets fellesorganisasjon, Eivind Solberg. Er kritisk til videoen, men nyanser bildet noe. Til Aftenposten sier han: – Videoen gir et teoretisk bilde av hæren. Den faktiske situasjonen er mer nyansert og har ikke samme fleksibilitet som det gis inntrykk av. Særlig med tanke på treningsstandarden av hele brigaden, sier han.

– Jeg vil ikke gå så langt som å si at filmen fremstiller en bløff, men den gir grunnlag for å stille en del spørsmål om den faktiske situasjon i øyeblikket. Hærens bataljoner består i liten grad av det antall kompanier som videoen viser. En uthuling av kompani- og bataljonsystemene har vært en årelang utfordring, som selvsagt stiller spørsmål ved kvaliteten i avdelinger og i siste instans Brigaden, sier Solberg.

Videoen er lagt opp som en nyhetssending der sommerens gjester på Oscarsborg kan følge hærens mobilisering når den oppdiktede utbryterrepublikken Agresia angriper Norge.

Videoen kan sees på Aftenpostens nettsider.