Bokdebutant fra Drøbak vant nasjonal romankonkurranse

Setningsskade: – Det handler om kjærligheten, døden og garasjebygging, sier Lajla E. Lorentzen om sin prisvinnende roman «Setningsskade». Boken kommer på Margbok forlag til høsten. FOTO: BJØRN V. SANDNESS

Setningsskade: – Det handler om kjærligheten, døden og garasjebygging, sier Lajla E. Lorentzen om sin prisvinnende roman «Setningsskade». Boken kommer på Margbok forlag til høsten. FOTO: BJØRN V. SANDNESS

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Lajla E. Lorentzens debutroman om kjærligheten, døden og garasjebygging er allerede en vinner.

DEL

FROGN: Til høsten kommer 48-åringen fra Drøbak med romanen «Setningsskade» på Margbok forlag.


Manuset er ett av 104 bidrag til forlagets romankonkurranse, og det som stakk av med seieren.
Premien er 150.000 kroner og bokutgivelse til høsten med lansering i Oslo.
Ikke rart at Lajla E. Lorentzen kjørte rett i veggen.

Yrkesskade

Telefonen med beskjed om at hun har vunnet, får hun i kassa på Rema. Vel på plass i bilen med ukens mange handleposer, lett fortumlet av den gode nyheten, rygger hun rett i veggen.
Bulk i bilen blir en bagatell i sammenhengen. Litteraturviteren har skrevet i mange år, men sendt inn til forlag og blitt refusert bare en gang.
I yrkeslivet har hun jobbet med andres tekster, som redaktør, korrekturleser og informasjonskonsulent.
– Jeg har mye erfaring med å gjøre andres tekster gode. Jeg har hele tiden skrevet egne ting, men er veldig selvkritisk. Det er vel en yrkesskade når man har jobbet mye med tekst, sier Lorentzen med et smil.

Ville ikke gå i veien

Mange forfattere tar utgangspunkt i karakterer som ligner dem selv. Lorentzens har valgt en mann i syttiårene, håndverker og ungkar. Samtidig som han skal bygge ny garasje for niesen, siger hans eget hus.

– Det var en idé jeg fikk for flere år siden, at hus som siger er en god metafor. Det er følelsen av at grunnen begynner å røre på seg og alt kommer ut av vater, sier Lorentzen.

– Hvorfor valgte du en karakter så ulik deg selv?

– I første utkast hadde jeg en kvinnelig hovedperson, men det ble vanskelig. Ved å velge en som er veldig annerledes, ble jeg friere til å skrive uten selv å gå i veien. Men uansett, når det kommer til stykket er vi alle grunnleggende sett like.

«Finurlig komponert»

Juryen i Margbok forlags romankonkurranse har bestått av forfatterne Jon Michelet og Kjersti Kollbotn, samt Lene E. Westerås fra forlaget. De tre har lest seg gjennom 15.000 manussider. 48 menn og 56 kvinner har deltatt i konkurransen. Alle landets fylker har vært representert, og ifølge forlaget har nivået på innsendte manus vært høyt.

I begrunnelse for at Lajla E. Lorentzens manus kåres til vinner, skriver juryen: «Vinnerromenen «Setningsskade» er en meget velskrevet og finurlig komponert tekst med en original innfallsvinkel til temaet.

Manuset skilte seg tidlig ut og selv om siste finalehit hadde flere godt kvalifiserte kandidater, var det ingen tvil når man til slutt landet på «Setningsskade» som vinner av romankonkurransen.»

Artikkeltags