Slik tror våre politikere ny regjering vil påvirke Follo

Venstre-leder Trine Skei Grande, Krf-leder Knut Arild Hareide, Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv jensen ankommer pressekonferansen med de borgerlige partiene i Vandrehallen på Stortinget mandag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Venstre-leder Trine Skei Grande, Krf-leder Knut Arild Hareide, Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv jensen ankommer pressekonferansen med de borgerlige partiene i Vandrehallen på Stortinget mandag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Av og
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

FROGN: – Dette er good news for Follo, konstaterer Frogn-ordfører Thore Vestby (H) om den blåblå regjeringen.

Høyre danner mindretallsregjering med Frp. For å sikre seg gjennomslag på Stortinget, har partiene skrevet under en forpliktende samarbeidsavtale med sentrumspartiene KrF og Venstre. Blant punktene de fire er enige om som vil påvirke Follo, er kommunereformen. I avtalen står det at nødvendige tiltak blir fattet i perioden.

Les også: Høyre og Frp danner regjering

Vestby hilser reformen velkommen, men er ordknapp om hvordan det nye kommunelandskapet kan bli i Follo.

Betyr det kommunesammenslåing?

– Tiden er i allefall moden for en gjennomgang av kommuneinndelingen. Men hvor raskt det vil skje, aner jeg ikke.

Bestemme mer selv

Thore Vestby sier den nye regjeringen ønsker å føre oppgaver ned til det kommunale nivå.

– Det er spesielt, men bra om Stortinget avgir makt. Kommunene får bestemme mer og får dermed mer ansvar.

Følger det mer penger med økt ansvar?

– Selvfølgelig, svarer han.

Vestby mener også denne regjeringen har en større aksept for storbyproblematikk, som infrastruktur.

– Follo er heldig som har fått samferdselsmannen Nils Aage Jegstad på tinget. Jeg regner med at han ikke glemmer de planer som er lagt fra fylkets og kommunenes side, håper Frogn-ordføreren.

På tinget om Sanner blir minister

Thore Vestby er andre vara på Høyres liste for Akershus. Dersom Tore Sanner, som nå står på førsteplassen, får seg en ministerpost eller blir parlamentarisk leder, rykker Vestby opp som første vara. Det kan bety jobb på Stortinget.

Hva skal du gjøre?

– Om Stortinget ringer etter meg må jeg stille. Forhåpentligvis får jeg gjøre noe morsomt og meningsfylt, sier Vestby.

Tror på mye forandring

Tidligere fylkesordfører Nils Aage Jegstad (H) fra Vestby er nyvalgt stortingsrepresentant fra Akershus.

– Den største forandringen er at den nye regjeringen vil få mer fart på ting, også fordi den har mye å gjennomføre.

Jegstad som har jobbet iherdig for gode infrastukturløsninger i eget fylke, fremhever nettopp satsingen som nå vil bli gjort når det gjelder veiutbygging  og kollektivtransport.

– Løftet om å gjennomføre et lærerløft i skolen er også viktig. Generelt vil jeg si at det også ligger forandring i nettopp det at en ny regjering ser ting på en annen måte. Det er ikke minst viktig å få ned byråkratiet, sier Nils Aage Jegstad til ØB.

Kommunale vedtak kan gå raskere

Også Ski-ordfører Anne Kristine Linnestad er opptatt av at trykket på Follobanen og InterCity-triangelet holdes oppe. Hun ser også frem til satsing på kommunal helse og omsorg.

– Vi blir flere og vi lever lenger. Kommunene trenger mer enn billige lån, men penger til drift også. 10.000 får diagnose demens hvert år. Det er en stor utfordring for kommunen å gi riktig tilbud til riktig tid, sier hun.

Linnestad hevder at mer ansvar til kommunene vil komme innbyggerne til gode når det ikke blir like enkelt for overkommunale myndigheter å overprøve kommunale vedtak.

– Dersom kommunen har fått godkjent kommuneplanen kan vedtak i reguleringsplaner går raskere uten inngripen fordi man slipper forsinkende runder. Dette vil skjerpe overkommunale myndighet. De må gjøre en grundigere jobb og varsle innsigelser på mer konkret grunnnlag enn i dag, sier Ski-ordføreren.

Hva tenker du om kommunereformen?

– Det er spennende, men vi må vite hva en sammenslåing innebærer og en utredning må på plass før man gjør noe. 

Linnestad er usikker på hvilke kommuner det er naturlig å slå sammen, og sier det må tas hensyn til økonomiske rammer og praktiske scenarier. Kanskje det er hensiktsmessig å være syv kommuner i Follo, under hun.

– Jeg er åpen for to eller tre storkommuner, men jeg må vite hva det betyr for mine innbyggerer i Ski, konstaterer Linnestad.

Ser du utfordringer med å gå i regjering med Frp?

– Det er alltid utfordringer med et samarbeid. Jeg tror topartiregjeringen vil funke bra og at de har en god avtale med de to andre partiene, KrF og V. Er det mange politiske uenigheter mellom Høyre og Frp kan de få kjempeutfordringer internt. Det spørs hvor mange utfordringer de klarer å ta. Vi må alle svelge kameler, sier Linnestad.

Slutt på klattvis utbygging

– Det at vi har fått i stand en ny regjering med et trygt parlamentarisk grunnlag er en stor seier for Høyre, sier stortingsrepresentant Sylvi Graham (H), fra Oppegård.

Hun mener den nye regjeringen vil vi få til et kunnskapsløft i skolen gjennom å løfte lærerne, som alle de minste her i landet vil nyte godt av.

– Den nye regjeringen vil innføre fritt behandlingsvalg, først i psykiatrien og på rusfeltet. Det er en viktig valgfrihetsreform, og jeg er svært glad for at vi har fått med oss de andre partiene på dette.

– Så skal vi investere mer i vei og bane, og organisere arbeidet bedre enn i dag – det skal bli slutt på klattvis utbygging og heller bli en helhetlig tenkning rundt samferdselspolitikken. Og ikke minst skal vi trygge arbeidsplassene over hele landet gjennom målrettede skattereduksjoner og en solid og bærekraftig økonomisk politikk.

Mener de blå går baklengs inn i fremtiden

– Den nye blå-blå regjeringen betyr at vi får mindre likestilling, sier stortingsrepresentant Gunvor Eldegard (Ap) fra Ski.

– De tar jo vekk pappapermen. Det mener jeg er å gå baklengs inn i framtida! Så vil den nye Høyre-FrP-regjeringen vil ha mer fokus på skattelette enn  fellesskapsløsninger, sier Eldegard.

Hun er ikke begeistret for at RLE-faget endres til KRLE, med kristendom, religion, livssyn og etikk. Her settes som krav at faget skal ha minst 55 prosent kristendom.

– Hvorfor endre noe som fungerer bra? I vårt flerkulturelle samfunn med flere religioner og livssyn, blir det feil å gi kristendom en spesiell stilling, sier Eldegard.

– Frykter et kaldere samfunn

– Endringer i enkeltsaker som kortere pappaperm, mer kristendomsundervisning, smalere bokmarked fordi de trekker tilbake boklov, samt strengere regler for familiegjenforening, er noe vi kjapt kan se, sier stortingsrepresentant Rannveig Kvifte Andresen (SV) fra Ski.

– Jeg er imidlertid mer bekymret for at vi kan få et kaldere samfunn med større forskjeller mellom folk, legger hun til.

– Hva som kan skje innenfor arbeidslivspolitikken er ett eksempel her - med en oppmyking av arbeidsmiljøloven, som blant annet medfører færre rettigheter, mer bruk av midlertidige ansettelser og dårligere sykelønnsordning. Jeg er også bekymra for at ingen partier som setter miljøspørsmålene høyt på dagsorden skal i regjering. Her er det viktig at opposisjonen jobber godt, sier Andresen til ØB.Det har foreløpig ikke lykkes ØB å få kommentarer fra Høyre-ordførerne i Oppegård eller Enebakk.

Artikkeltags