SØRMARKA: Hver søndag mellom klokken 11 og 15 holder Skiforeningen Kloppabua åpen for servering av nystekte vafler, varm drikke og litt sjokolade. Men denne søndagen ble det en litt trå start på dagen for de frivillige Petter Stavdal og Ivar Maurstad.

– Da vi kom hit klokken ni i dag tidlig hadde vannet frosset og strømmen funket ikke. Men gamle speidere som oss, får det til likevel. Etter kort tid fikk vi fyr på ovnen her, og nå er det herlige 30 grader her inne. Aggregatet går, og vaffelpressa fungerer og det gjør også kaffetrakteren, sier Petter Stavdal med et stort smil.

De siste dagene har det vært kaldt i denne delen av landet, og det ble en litt hektisk start på de to frivillige karene. Men de fant løsninger, og dermed kunne de åpne for salg til vanlig tid.

– Og det var bra. For i dag har det vært mange innom, sier Ivar Maurstad.

Kloppa er et yndet sted for turfolk og skoler i området, har de senere årene forfalt. Men etter at låven på Kloppa brant i 2018, har kommunen valgt å bruke forsikringspengene til oppgradering av området.

Dermed er det blitt satt opp en ny gapahuk, bålpanne og flere sittebenker med bord. Og i høst kom altså Kloppabua til Skiforeningen på plass. Den står imidlertid kun midlertidig, da kommunen kun har gitt tillatelse ut 2024.


Nytt tilbud

Det var i oktober at Skiforeningens Kloppabua kom på plass ved Kloppa. Med Kloppabua håper Skiforeningen å gjøre Kloppa mer kjent for folk flest som går på tur.

To unge jenter er med mormor Marit Rismyhr på skitur. De har gått fra Haugjordet ungdomsskole til Kloppa. Og ved Kloppa er det tid for en liten rast.

– Dette er et skikkelig fint sted. Vi var her i høst også. Da grillet vi pølser, forteller Julia Rismyhr Eriksen (12).

– Og dere griller ikke pølser i dag?

– Nei, det er for kaldt, sier Lisa Rismyhr Eriksen (6).

De har hatt en fin tur på ski.

– Det er veldig bra skiføre i dag, sier Marit Rismyhr før skiene blir spent på for å returnere til Haugjordet ungdomsskole.


Nytt sted

For Eirik Lorentzen og datteren Frøya Eiriksdatter (13) er det første gang på Kloppa.

– Vi har gått fra Stensrud på den andre siden av kommunegrensen. Vanligvis går vi på Sandbakkensiden, da det ofte er bedre skiforhold der. I dag var det første gang vi gikk denne ruten, og derfor var det litt overraskende å finne denne bua her, sier Eirik Lorentzen mens han spiser det siste vaffelhjertet.

– Dette er et kjempefint stoppested, istemmer datter Frøya.


Etter 15 år i Norge har danske Niels Fabricius blitt glad i å gå på Ski i nærområdet. Oppegård-mannen har ofte gått på ski i nærområdet, men det var første gang han var ved Kloppa.

– Jeg bruker Sørmarka så ofte jeg kan, men det er første gang jeg er her. Og det er ikke umulig at jeg kommer tilbake hit. Veldig gode vafler, sier han og smiler.

Han er svært glad for at vinteren endelig har kommet, og gruer seg litt til uka hvor det er meldt mildvær igjen.

– Det har vært noen flotte skidager nå, og ikke minst veldig bra skiforhold. Og med denne bua her i en pause, kunne det ikke vært bedre, sier han før turen går videre.