FOLLO: Og det er akkurat det vi er, tilbake til begynnelsen av 1900-tallet, spilt av unge mennesker anno 2022.

– Dette er noe jeg virkelig gleder meg til, skal bli veldig spennende, sier Frøydis Olhans fra Ås.

Hun prøver å dandere det tunge skjørtet, så det er mulig å gå uten å snuble. Dessuten skal hun ha med seg fiolinen som hun spiller på.

– Og så er det jo gøy å jobbe litt som skuespiller, mener Jacob Hansen fra Ski. Han trekker litt i den trange snippen. Er jo ikke vant til å gå med slips, slik skolestyreren gjorde for hundre år siden.

Alle har gått på Ski vgs.

De har fått alle tiders sommerjobb som skuespillere i et vandreteater på Follo museum i hele juli. De alternerer om rollene med Brage Brekkesletten fra Drøbak og Anne Roll Halsa fra Drøbak., men de var ikke til stede sammen med ØB. Fellesnevneren for alle fire er at de har gått ut fra musikk, dans og drama på Ski videregående i løpet av de siste to årene.

– Hva slags forestilling er det dere byr på?

Her trår en femte person til, Aleksander Breiby Herseth, som er forfatter og instruktør for forestillingen. Han er ansatt på Follo museum som tjenesteutvikler.

Kaker og salmer

– «Fra tiggergang til salmesang» er et vandreteater her på museet og handler om de to personene Kaka Anna og lærer Skuterud, foruten tjenestejenta Amalie og en forteller.

– Kake Anna selger kaker og skillingsviser for å tjene til livsoppholdet, mens lærer Skuterud er opptatt av å prente salmer inn i holdet på elevene, og gode manérer.

– Historien er knyttet til flere av bygningene her på museet, som Kake Anna og Skuterud vandrer mellom. Hun kommer gående rundt skysstasjonen Korsegården fra 1740, går langs grusveien mot Holstad skole fra 1869, mens Skuterud tar publikum med til våningshuset Børsumbygningen fra 1747, forteller Aleksander Herseth.

Mye rekende folk

– Er dette en virkelig historie eller oppdiktet?

– Fortellingen er basert på manuset «Det kom en pike vandrende» av Tone Holte og som jeg har skrevet om. Personene er oppdiktet, men på denne tiden var det gårder med tjenestepiker i husholdningen, det kom skolestuer etter allmueskoleloven i 1860 og langs veien gikk både loffere, sangere og andre rekende folk.

– Den Fredrikshaldske kongevei gikk forbi Follo på strekningen Christiania-København. Vi tar av Kongeveien og beveger oss innover i Follobygdene.

Store kontraster

– Hvordan tror dere livet var for drøyt hundre år siden sammenlignet med tilværelsen i dag?

– En kjempekontrast med tanke på hvor privilegert jeg er i dag, synes Frøydis Olhans. Når vandreteateret og ferien er over fortsetter hun med utdannelsen innen klassisk musikk.

– Det er ganske sprøtt å tenke på hvor store forskjellene er blitt. En tankevekker hvor vanskelig livet var på tiden da Kaka Anne og lærer Skuterud «levde», mener Jacob Hansen, som satser på å bli illustratør.

Vandreteatret kan oppleves på Follo museum hver helg i hele juli med to forestillinger både lørdag og søndag. Og du får garantert høre Kaka Anne Anna synge skillingsviser og oppleve at lærer Skuterud strammer opp elevene med en truende pekestokk.