Tror du dårlig frukt skyldes dårlig tre, tro om igjen

Vondt: Det sies at det skal gjøre litt vondt å beskjære frukttrær, slik at man får det beste produktet. Det kan føles enda vanskeligere å tynne plommekartene Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Vondt: Det sies at det skal gjøre litt vondt å beskjære frukttrær, slik at man får det beste produktet. Det kan føles enda vanskeligere å tynne plommekartene Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Har du et gammelt plommetre du vurderer å hugge fordi frukten ikke smaker godt? Det er ikke sikkert det er treet det er noe galt med.

DEL

ÅS: Hageentusiasmen er ofte størst på vårparten. Utover sommeren tar man litt mer pause. Men det er nettopp nå de magiske knipeøvelsene må starte.

– Det er slett ikke sikkert du trenger å skifte treet ditt ut, sier professor emeritus Finn Måge ved NMBU.

– Hvis frukten ikke er god kan det selvsagt være at du har en lite passende sort, men sjansen er større for at du ikke har tynnet frukten godt nok, fortsetter Måge som gir deg hemmeligheten bak det å dyrke store søte plommer.

Sukkeret i plommene dukker ikke opp helt av seg selv. Det er bladene, gjennom fotosyntesen, som står for produksjonen. Trærne har et visst antall blader som bidrar til dette og sukkeret fordeles på de plommene treet har. Mange plommer betyr altså lite sukker til hver frukt. Få plommer betyr feite bortskjemte sukkerholdige frukter.

– Tiden er inne for tynning når plommekartene er store som hasselnøtter. I Sør-Norge betyr det gjerne en gang i første halvdel av juli. En god avstand mellom plommene er 8–10 cm. Knip av kartene og vær snill med bladverket, oppfordrer Måge.

Plommene benytter sukkeret som er produsert i blader som vokser i nærheten av dem. Henger plommene ytterst i krona med god lystilgang er det her du finner de beste plommene. Du kan godt vurdere å plukke bort all kart innerst ved stammen der det er skyggefullt.

– Tynning i eple kan også være aktuelt i småhager, men er ikke så kritisk. Vent til naturen har gjort grovjobben selv. Første halvdel av juli gjelder også her. Eplene skal allikevel ikke tynnes så hardt som de mest utsatte plommesortene våre, sier førsteamanuensis Siv Fagertun Remberg.

Artikkeltags