Mannevonde måker suser over hodet på folk

Mannevonde måker i området rundt Brødrene Johnsen-bygget på Ellingsrud industriområde i Ski. Tatt tirsdag 7. juli 2015. FOTO: STIG PERSSON

Mannevonde måker i området rundt Brødrene Johnsen-bygget på Ellingsrud industriområde i Ski. Tatt tirsdag 7. juli 2015. FOTO: STIG PERSSON Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Alfred Hitchcocks mesterverk Fuglene ser ut til å foregå i Ski.

DEL

SKI: – Av en eller annen grunn er det mange måker rundt Brødrene Johnsen-bygget på Ellingsrud industriområde. Det er et yndet hekkested. Nå har de fått unger, og beskytter dem. Jeg har opplevd å bli angrepet av måkene. Hva hvis det hadde vært et barn? sier vår leser i Leikvollen.

Han lurer på om noen har gode råd for å bli kvitt måkene – og oppfordrer folk til å være obs på de sinte fuglene hvis de går forbi.

ØB prøvde selv tirsdag morgen. Måkene tok sats og stupte ned mot undertegnede, men avbrøt luftangrepet et par meter fra hodet mitt. Det var tydelig at de ikke likte å få besøk av lokalpressen.

- Måker er ikke mannevonde

- Måker er normalt fredelige fugler som passer sine egne saker, men i hekketida blir de veldig påpasselige.  Dette fordi måkeungene forlater reiret kort tid etter klekking, og er helt avhengige av foreldrenes beskyttelse for å overleve.  De er da et lett bytte for både dyr og mennesker, påpeker Jenny Rolness i NOAH - For dyrs rettigheter.

- Hver sommer anmelder NOAH en rekke saker som gjelder mishandling og ulovlig dreping av måker.  Måkene har god hukommelse, og deres erfaringer går i arv til neste generasjon.  Med god grunn oppfatter de mennesker som en trussel, i likhet med hunder, katter og andre rovdyr, og de vil gjøre alt de kan for å verne ungene, med sitt eget liv som innsats om nødvendig. 

Det er viktig å minne om at måkene ikke gjør noe galt, og ikke er mannevonde eller ondsinnede på noen måter. De gjør bare det som andre arter gjør, inkludert mennesker - passer på sine små.  Hekkingen er snart over, og inntil den tid bør folk ha toleranse for måkenes naturlige og harmløse adferd, slik man lever med menneskelig støy, forurensing og forsøpling. 

Hver dag er det nye saker om grov vold mennesker imellom.  Det blir derfor absurd å fremstille små, harmløse måker som en trussel.  Som journalisten selv kunne bekrefte dreier det seg bare om skinnangrep.  

Rolenss mener måkene som er avbildet i denne saken ser ut til å være fiskemåker, muligens også krykkjer.  Begge artene er rødlistet og totalfredet.  Det er lovstridig å fjerne reir, egg eller unger, eller på andre måter forstyrre hekkingen hos noen arter.  Eventuelle tiltak må settes inn i forkant av hekkingen, og uten å skade fuglene.

Næringssvikt har rammet måker og andre sjøfuglarter som følge av overfiske, i kombinasjon med miljøgifter som gjør at de mestrer hungeren dårligere.  I stedet for å hetse måkene og gjøre livet enda vanskeligere for dem, bør en respektere dem og ha forståelse for deres kamp med å skaffe mat til ungene og beskytte dem mot farer.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken