1 Favorittmat: Kjøttmeisen koser seg med den hjemmelagede fuglematen som inneholder frø, gryn, nøtter og godt med usaltet fett.

By fuglegjestene dine på et variert kosthold

Vil du ha mange fugler på materen og i hagen, må du by på et variert kosthold. Det er med dem som med oss, ikke alle liker det samme.
Av
Publisert

Meisen storkoser seg på den hjemmelagede fuglematen med fett, frø, rosiner, gryn og nøtter, mens kjernebitere, gråsisik og dompap slåss om maten i skålene med solsikkefrø. I skumringen kommer rødstrupen og forsyner seg forsiktig, når de andre har nebbet fra seg. Det er virkelig fargerikt der ute, men jeg tviler av og til litt på fellesskapet.

God mat: Fuglene strømmer til mateplassen i det ruskete vinterværet.

God mat: Fuglene strømmer til mateplassen i det ruskete vinterværet.

I hagen vår på Langhus har vi siste uka før jul hatt jevnlig besøk av minst 15 fuglearter, og mellom har det vært noen slengere i forbifarten. Fuglene sitter ofte i de gamle epletrærne og syrinbuskene og flyr i skytteltrafikk til og fra mateplassen. De liker å ha steder der de kan gå i dekning i tilfelle spurvehauk og andre farer lurer.

Selve julefuglen

Dompapen er selve julefuglen for mange, og med sitt røde bryst lyser den opp på en grå vinterdag. Jeg hadde også lyst til å gjøre litt stas på dompapmor, som er litt mer beskjeden i fargene. Men jeg er ikke sikker på om hun fortjener det, etter å ha sett henne oppføre seg som en furie i matfatet. Hun hakker og kjefter så blåmeis, pilfink og gråsisik skvetter.

Fôr med variert mat, lyder også rådet fra Morten Ree, som er organisasjonssekretær i Norsk Ornitologisk Forening. Meiseboller, fett, brødsmuler og osteskorper er populært ved siden av solsikkefrøene. Fagmannen påpeker at det er viktig å strø litt på bakken under et tre. Gråspurv og gulspurv kan hoppe rundt og lete intenst selv om maten henger over holdet på dem.

En del lar være å mate fuglene i fare for å trekke til seg rotter og mus. Ree ser at dette kan være et problem inne i de store byene, men mener skremselen er overdrevet.

Mange sørger godt for fuglen sine gjennom hele vinteren, og i jula blir det ofte noen ekstra godbiter. Så dukker spørsmålet opp: Hva skjer hvis du drar på hytta eller tar ferie i utlandet, og det ikke er mat på de faste plassene? Det er liten grunn til bekymring. Fuglene er skapt for å klare seg selv og finner frø i trærne, eller noe annet de liker.

Kom ikke her: Kjernbiterne kan være av det nebbete slaget, og det har vært mange i hagen denne vinteren.

Kom ikke her: Kjernbiterne kan være av det nebbete slaget, og det har vært mange i hagen denne vinteren.

– Vi tror ofte vi har fem-seks kjøttmeis som kommer daglig, men telling viser at tallet kan bli til 300 i løpet av vinteren, for de er ofte på farten, sier Morten Re.

Han minner oss om at vi i stor grad mater fuglene for vår egen fornøyelses skyld, men vi kan også redde en del fugler ved at de får tilskudd av næringsrik mat i de kalde vintermånedene.

Morten Ree gjør det enkelt når han skal lage fuglemat:

– Jeg bruker tomme melkekartinger, stikker et lite hull i bunnen og trekker en hyssing på 50–60 centimeter gjennom. Det er viktig at hyssingen har så stor knute at den ikke går gjennom hullet i bunnen. Når det gjelder selve fuglematen, så smelter jeg Delfia-fett og blander i for eksempel solsikkekjerner og mandler og rører det sammen til en grøt. Denne pakker jeg ned i melkekartongene og passer på at snoren kommer midt i. Da blir det enkelt å henge opp, sier Morten Ree.

Fettet i fuglematen skal stivne

Kartongene avkjøles i fryseren eller et annet kaldt sted, slik at fettet i fuglematen stivner. Da kan du skjære rundt melkekartongen og ta den bort. Men det kan være lurt å la bunnen og en liten kant være igjen, for å holde maten bedre på plass.

Vil du hindre at skjærene forsyner seg, så heng maten ute på en tynn grein, som svaier godt.

Du kan også fylle rømme- og yoghurtbokser og feste snoren på samme måten.

Tøffe tak: – Flytt deg, eller trenger du høreapparat. Dompapmor kan være en furie når gråsisiken lander i matfatet.

Tøffe tak: – Flytt deg, eller trenger du høreapparat. Dompapmor kan være en furie når gråsisiken lander i matfatet.

Artikkeltags