Gå til sidens hovedinnhold

Full forvirring om høyre og venstre

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg skriver denne artikkelen på grunn av et merkelig oppslag i Østlandets Blad for noen dager siden, som sår forvirring om hvor fotgjengere bør plassere seg på gangvei. Jeg merker den samme forvirringen når jeg går i skauen.

I påsken var mange på tur i skog og mark. Også folk som var i karantene pga. Korona. Da var det slik at man skulle holde god avstand til de man møtte eller passerte. NRK TV1 var på banen og informerte om at man skulle gå til høyre. Greit å ha en regel om dette – på turstier er det høyreregelen som gjelder. Naturlig nok, for det samme praktiseres på fortau – vi går til høyre når det blir litt trafikk på fortauet. Det er tillatt å sykle på fortau, men syklister er der på forgjengerens premisser – Syklisten har plikt til å ta all mulig hensyn til de som går. Dette er nedfelt i trafikkreglene.

Gangveier er ikke sykkelbaner, selv om det er merket at syklister kan ferdes der. Gangveier er en forlengelse av fortau – det gjelder de samme regler her som på fortau. Syklisten er den som skal vise aktsomhet og ikke komme i full fart forbi en intetanende fotgjenger. Og fotgjengeren skal altså helst gå på høyre side – uten at det er noe påbud om dette. Det er likevel greit å ha denne hovedregelen å holde seg til – sommer som vinter (den som tar en utforkjøring i skiløypa på venstre side vil nok få mange ublide møter). Høyreregelen gjelder også innendørs – greit på Storsenteret når man skal holde enmeters avstand.

Skal vi da aldri gå på venstre side? Jo, det bør vi gjøre på en bilvei- Og skulle vi være nødt til å gå et lite stykke på en merket bane – bare for sykler – så hold til venstre. Slike sykkelstier er det ikke mange av her i landet – i Ski har vi slike baner langs Nordbyveien. Der skal fotgjengeren holde seg unna.

Altså; Fotgjengere bør gå på høyre side, ute som inne, sommer som vinter.

Dette er en grei regel, men det er ingen plikt – det er ikke laget faste regler for hvordan vi skal gå. I Sverige kan det være noe annerledes, men vi vil vel ikke ha svenske tilstander?

Kommentarer til denne saken