SKI: Han går i 2. klasse på Ås videregående skole, elektro og datateknologi. Det neste skoleåret håper han å tilbringe med romteknologi på Andøya. Når VG3 på Andøy videregående skole forhåpentligvis er vel overstått, er målet en bachelor gjennom Forsvaret etterpå.

– Jeg håper å ende på NASA eller SpaceX til slutt. Det hadde vært utrolig kult, sier Gabriel Røer.

Spesielt å kunne jobbe med design av romfartøy.

– Ikke drifte det som allerede er ferdig, men lage de nye. Ikke bare programmering, men også hvordan det elektriske systemet skal funke inni. Hvis ikke jeg har lest helt feil, får du inn ganske mye missilteknikk i utdanningen i Forsvaret. Sjøforsvaret bruker sjømissiler og torpedoer. Du lærer hvordan de fungerer og kan ta det med over til romfartøyer senere, sier han.

Han tar påbygg samtidig med tredjeåret, så han kan komme rett inn på høgskoler eller Forsvaret etterpå.

Hedret lærerne sine

– Jeg håper jeg kommer inn på Andøya. Det ser greit ut med karakterer så langt, sier Gabriel Røer.

Han har hatt 5 i snitt siden ungdomsskolen, og krysser fingrene for at det skal gå greit å komme inn.

Det er ingen selvfølge at han skulle komme så langt. Han vokste opp med dysleksi. Han ville hedre lærerne sine for all hjelp han har fått underveis ved å stille i dress på eksamen på Ski ungdomsskole, noe vi skrev om for snart to år siden:

LES OGSÅ: Gabriel fra Ski har dysleksi – stilte i dress på eksamen for å hedre skolen sin

Har hus i Florida

Hvis drømmen går i oppfyllelse, har han allerede et sted å bo. Familien har et lite feriehus i Florida, og de har naturligvis vært et utall ganger på Kennedy Space Center og sett 14–15 rakettoppskytninger.

– Bortsett fra i år så er vi der i alle ferier. De skyter opp gjerne en gang i måneden, så av og til får vi med oss to, sier mamma.

– Det skal gå maks tre uker mellom hver SpaceX-oppskytning, sier Gabriel Røer.

Han får brukt rominteressen også på skolen.

– I år nå har jeg lagd en egen RC-kontroller på skolen som skal inn i et modellfly. I stedet for en tradisjonell der du bruker begge hendene, er det en joystick med gyrokontroll. Det er den typen ting jeg har lyst til å gjøre med romteknologi også, sier Gabriel Røer.

Både kodingen og delene er gjort på skolen.

Fikk ildsjelprisen

Gabriel Røer jobber frivillig for både kirken og Kjeller'n. Før jul mottok han ildsjelprisen for Nordre Follo for sitt brennende engasjement og interesse for barn og unge.

«Når Gabriel får spørsmål om å delta eller bidra, svarer han alltid ja. Gabriel deler villig av egen og andres erfaringer, er interessert og inkluderende. Han har i flere år vært en av kommunens mest trofaste klubbrukere. Her har han også bidratt med frivillig innsats hver uke i flere år», heter det i begrunnelsen fra kommunen.

Han ble tatt på senga da ordføreren troppet opp på Kjeller'n. Han ga henne en omvisning, før det plutselig ble klart at det faktisk skulle handle om ham. Diplomet skal få hedersplassen hjemme på Finstad.

– Jeg synes det er stas at også unge folk kan få en sånn pris. Han har jobbet på Kjeller'n siden han var 13 år, etter at han var for gammel til å fortsette å gå der selv, sier mamma Lena Røer.


Leder for ungdomsrådet

Han er en engasjert ung mann. Han har hatt stor glede av å være leder av ungdomsrådet, og merker at ungdommens talerør i Nordre Follo blir lyttet til.

– Om ikke vi får gjennomslag for det vi tar opp, ser vi i hvert fall at det blir lest, sier Gabriel Røer.

Han var eneste i sitt konfirmantkull som hadde lyst til å melde seg på lederkurs, og har vært frivillig hjelper i kirken et par ganger i måneden siden den gang. Ikke minst har han ofte ansvaret for lyden.