«Brændevin» fra Drøbak

Fredrik Ring tok over staselige Ringgården da han kom hjem fra sine eventyrlige treiser.

Fredrik Ring tok over staselige Ringgården da han kom hjem fra sine eventyrlige treiser.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Da Fredrik Ring vendte tilbake til Drøbak og overtok det vi i dag kjenner som Ringgården så etablerte han brennevinsbrenneri.

DEL

DRØBAK: På Ringeplan nord i Drøbak starter Husvikveien. Her finner vi også den staselige Ringgården. Eiendommen oser av fordums prakt og velstand i byen.Konsul Fredrik Ring( 1795 – 1872) overtok eiendommen etter sin mor i 1827 Og eiendommen har uavbrutt vært i familiens eie siden da.

Eventyrlig skikkelse

Fredrik Ring var en av de mest eventyrlige skikkelser innen datidens Drøbak. Han dro ut med seilskute som dekksgutt i 1809 14 år gammel. Og havnet etter hvert i Sør Amerika. Først i Buenos Aires og senere i Chile hvor han ble kompanjong i et handelsfirma. Det sies at han vendte hjem med fire hundre tusen speciedalere.

Brenneri

I Drøbak slo han seg ned etter å ha overtatt eiendommen etter moren. På eiendommen anla han blant annet et brennevinsbrenneri som ligger der den dag i dag med en stor blindvegg ut mot Husvikveien. Her hadde han også alle slags forråd. Han drev omfattende handel med importvarer.

Med tyrkisk fez

Fredrik Ring var en stor personlighet og en formidabel original. På den ene av bildene ser vi han i et karakteristisk antrekk: Elegant dobbeltspent bonjour med tykt gullkjede over vesten. Om halsen et tynnere kjede med monokkel. På hodet bar han en rød tyrkisk fez.

Kalveskulptur i gull

Drøbaksfolk anså han til å være styrtrik og omtalte han som «Gullring». Han ga selv næring til denne oppfatning gjennom sine mange fantasifulle beretninger om bravader i fremmede land og om verdigjenstandene han hadde brakt med seg hjem. Det ble sagt at han at hadde en kalveskuptur i ekte gull!

Nei til Oscarsborg

Da Oscarsborg festning ble anlagt fremmet han sak mot staten da han mente at Ringgården ville synke drastisk i verdi når man kunne risikere å få en kanonkule dalende ned i hagen. Stortinget var imidlertid uenig i hans synspunkt og avviste saken. Etter at han startet sin forretningsvirksomhet i Drøbak fortsatte han å føre sine regnskapsbøker på spansk!
Mannen var en fargeklatt i byens bilde for nesten 200 år siden, men den praktfulle eiendommen som minner om fordums storhet og prakt ligger der velholdt og flott den dag i dag og skuer ut over sundet i fjorden vår.

Artikkeltags