Egil gir hesten nye sko

Egil Rese er omreisende hovslager. FOTO: BJØRN CATO WIIG

Egil Rese er omreisende hovslager. FOTO: BJØRN CATO WIIG

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Selv om smienes tid er over, så trenger hester fortsatt sine sko. Hovslager Egil Rese fra Knardahl i Frogn er en av de som sørger for det.

DEL

DRØBAK: I gamle dager var smedene viktige. I sine mange gårdsmier sørget de for produksjon av hestesko, og skoing av datidens arbeidsjern for så vel bønder foran plogen som for rikfolk som spente hesten foran kareten.
Skikkelige sko måtte hesten ha den gang som i dag. Her i Drøbak hadde vi den mye brukte Belsjøs smie som lå oppe i Osloveien under boligene som i dag kalles «Smedens utsikt».

Omreisende hovslagere


I dag er smienes tid over, men hesteholdet er ikke mindre! Sko må de ha og det er det proffe hovslagere som sørger for. De reiser rundt på bestilling. Hovslager er et fagyrke med skole og læretid med svennebrev etter bestått eksamen i faget.
En av de som reiser rundt og skor hester er Egil Rese fra Knardahl i Frogn. Rese var nylig på Follo museum for å sko opp hestene «Molly», «Maya» og «Showtime» for høsten.

Spesialbil

Smia er byttet ut med en spesialbil som inneholder alt tenkelig utstyr. Den omreisende hovslageren har med seg slipemaskin/smergel, ambolt, transportabel esse og alt som hører faget til.
De tre hestene blir ført inn fra sin utegang, og virker helt klare for hva som venter dem på tross av dårlig vær og gjørmete bein. Hesteeier Lena Skjønhaug spyler hover og bein, mens Rese rigger til utstyr i den gamle bygningen som nå er gjort om til stall for tre hester.
Bygningen var i sin tid faktisk en gårdsmie som er tatt vare på og gjenreist ved Follo Museum. Smia kommer til nytte igjen også i vår moderne tid.

Håndlag

Rese går profesjonelt til verks og viser et utrolig håndlag med hestene. Hovslageren tar for seg bein for bein. Her skal kløver skjæres og slipes etter vekst, og tilpasses nye sko slik at de sitter godt. Det er et arbeide som krever pinlig nøyaktighet og stor kunnskap om de forskjellige hesters psyke.

Artikkeltags