– Flagget for fredsbarnet

Unni Elisabeth Sollesnes(65) er glad for at hun vokste opp på 50- og 60-tallet, og levde lenge i god tro om at alle flagget for henne på bursdagen hennes 8. mai.

Unni Elisabeth Sollesnes(65) er glad for at hun vokste opp på 50- og 60-tallet, og levde lenge i god tro om at alle flagget for henne på bursdagen hennes 8. mai.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel
DEL

TROLLÅSEN: – Det er en spesiell dag å være født på, det har jeg fått merke, sier Unni Elisabeth Sollesnes.
I dag fyller hun 65 år, og som vanlig går flagget til topps over hele landet.
– Det gikk lang tid før jeg forstod at det ikke var meg alle flagget for. Som barn var det jo naturlig å tro nettopp det, at hele Drøbak flagget for Unni.

Lite snakk om krig
Som eneste fødte barn i Drøbak den 8. mai 1945, var det naturlig at hun ble kalt fredsbarnet.
– Lærerne på barneskolen kalte meg ofte fredsbarnet. men det ga seg vel litt etterhvert, antyder Unni. Som del av etterkrigsgenerasjonen fikk hun lite følelse av krigen som hadde herjet årene før hun kom til verden. Krigen var ikke et tema.
Iallfall ikke hjemme hos familien Sollesnes.
– Det var ikke mye snakk om krigen, og vi hørte aldri snakk om såkalte «tyskerbarn» i min oppvekst. Jeg hadde til og med en venninne som jeg senere fant ut var «tyskerbarn» og en gutt i klassen var barn av nazister.
Men slikt snakket man ikke om i Drøbak.


Jubileumsblomster
I 1995, da det ble markert at det var 50 år siden krigens slutt, mottok Unni blomster fra ordføreren i Drøbak.
– Bortsett fra det har jeg ikke merket så mye til at jeg var fredsbarn i voksen alder. Men alle husker bursdagen min veldig godt da, og det er jo hyggelig! , sier Unni og tilføyer: – Også var jeg så heldig å vokse opp på 50-og 60-tallet og ikke i dagens samfunn. Det er jeg glad for!


Artikkeltags