Tok tyskere før kapitulasjonen

 Kjell Brage Hansen i full hjemmefront-mundur klar til innsats 7. mai 1945.

Kjell Brage Hansen i full hjemmefront-mundur klar til innsats 7. mai 1945.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Allerede før meldingen om tysk kapitulasjon kom hadde Kjell Brage Hansen arrestert de første tyske soldatene.

DEL

DRØBAK: Ved 6-tiden om morgenen 8. mai kommer to tyske soldater vandrende gjennom skogen ved Holt Gård hvor hjemmestyrkene hadde tatt tilhold. Fra hjemmestyrkes grupper på Nesodden, Frogn, Drøbak og Ski hadde det siden dagen før vært mobilisering, og 200 mann var samlet. På vakt denne morgenen står Kjell Brage Hansen fra Drøbaks-troppen. «Halt!» roper han da han får se soldatene. Den ene soldaten rekker straks hendene over hodet og overgir seg da Kjell går ned i skytestilling. Den andre legger på sprang.
– Jeg var klar for å sette et par skudd i beina hans, forteller Kjell Brage Hansen i dag. – Soldaten som hadde overgitt seg roper gjentatte ganger «Stop Heinz, stop!» Soldaten slipper da maskingeværet og rekker hendene i været for overgivelse han også. Dette var den første arrestasjonen foretatt i vår region i 1945.

LES OGSÅ: Hevn mot «Tyskertøsene»

Hadde rømt

Det litt spesielle var at meldingen om tysk kapitulasjon ennå ikke hadde gått ut så tidlig på morgenen. Soldatene var frosne og i en dårlig forfatning. De ble av Kjell Brage Hansen ført til hovedkvarteret på Holt Gård i Frogn for full visitering og avhør. Fra Frognmarka og innover mot Nesodden hadde tyskerne opprettet en rekke lytteposter på forskjellige høydedrag, for å overvåke flytrafikk. Soldatene hadde rømt fra en slik.

Livredde
– De var livredde for å bli henrettet på stedet, og trodde de var arrestert av kommunister, smiler Kjell lunt der han sitter i stua med panoramautsikt mot Oscarsborg og Drøbaksundet.
Soldatene fikk god behandling av karene fra hjemmefronten. De fikk både varme ulltepper og mat. I bryggerhuset på gården ble det fortløpende kokt feit, fin havregraut på gammelmåten for å mette de mange munner som hadde inntatt gården.

Kapitulasjonen

Klokken 09.00 kommer så meldingen om full tysk kapitulasjon. – De livredde soldatene ble straks satt fri. De bega seg langs den gamle skogsveien som går fra Holt og over til Frogn Kirke.
Utover dagen den 8. mai ble styrkene på gården oppløst, og ble satt til andre og viktige oppgaver etter frigjøringen på morgenen.
Kjell kan fortelle at gleden var enorm rundt i byen og områdene rundt. Det ble festet og feiret over en lav sko for å markere at fem år under fremmed styre endelig var over og at Norge var fritt igjen.
–17 mai i 1945 var helt spesiell med en feiring som folket aldri hadde opplevd maken til i Drøbak noen gang! Jeg mener å huske at feiringen måtte vare minst en uke!

Artikkeltags