Fant 125 kilo mynter i striesekker på Gardermoen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Kineseren hadde kjøpt seg et enormt parti med norske mynter – i Kina. For å selge dem, måtte han dra til Norge.

DEL

GARDERMOEN: Tollvesenet på Oslo Lufthavn reagerte da den 29 år gamle flypassasjeren hadde med seg fire fargerike striesekker.

Inne i sekkene befant det seg totalt 125 kilo mynter til en verdi av 220.970 kroner.

– Det var i all hovedsak snakk om norske 10- og 20-kroninger. Så langt har vi ikke klart å bringe på det rene at noen av disse er falske. Det er altså ekte mynter, sier kontorsjef Hans Wilhelmsen ved Tollvesenet på Oslo Lufthavn til rb.no.

Aldri hørt om lignende

Det var fredag mannen kom med fly fra Shanghai via Moskva.

Tollvesenet har foreløpig ingen formening om hvordan kineseren har fått tak i så mange mynter.

– Foreløpig legger vi hans forklaring til grunn, og det er at han hadde kjøpt norske mynter hos mynthandlere i hjemlandet. Han forklarer at myntene kostet 15.000 kroner, men siden kinesiske banker ikke kan veksle dette, så måtte han reise til Norge, forteller kontorsjefen.

– Hvor ofte skjer dette?

– Det er ikke uvanlig at folk tar med seg penger over landegrensene, men da er det gjerne snakk om sedler. Så store beløp i mynter har jeg aldri hørt om, svarer han.

– Det er godt mulig dette er en business i andre land, men hos oss er ikke denne type ting kjent fra før, legger han til.

Saken fortsetter under bildet!

Skulle bo hos en venn

Mannen forsøkte å ta med seg den mildt sagt spesielle bagasjen uten å tolldeklarere innholdet. Han forklarte deretter at han skulle bo hos en venn i Oslo i fem dager.

Det endte med at både han selv og myntene ble overlevert politiet.

– Hva om kineseren hadde tolldeklarert myntene?

– Det er ikke forbudt å reise med penger, og om man deklarerer så store beløp, så er det i utgangspunktet lovlig. Samtidig vil pengenes opprinnelse være gjenstand for om det er lov eller ikke. Vi gjør egne vurderinger i slike tilfeller. Her har han uansett gått på grønt, og da er det ikke lov, sier Wilhelmsen.

Visste du dette? Er du abonnent kan du dele abonnementet ditt gratis med resten av familien

Artikkeltags