KOLBOTN: Annenhver torsdag møter fem til syv frivillige fra Ski og Langhus Rotary opp i Gamle Oppegård Rådhus til språktrening med flyktninger. Samarbeidet med kommunen startet opp rett over nyttår, og nå håper Ski og Langhus Rotary at flere frivillige melder seg på den populære språktreningen.
Serap og Kemal Akin fra Tyrkia har vært i Norge i snart to år, og flyttet til Ski i mai i fjor. Siden den gang har lærerne som har flyktet fra Istanbul vært på norskkurs på kvalifiseringssenteret i kommunen.
Oxsana Voitik og Tetiana Petrenko er flyktninger fra Ukraina, og de kom til Norge og Nordre Follo i mars i fjor.

Ett år med krig i hjemlandet: – Jeg gråter hver dag
De fire er alle enige om at språktreningen de får med de frivillige er gull verd i en hverdag som stort sett består av norskopplæring sammen med andre flyktninger.
– Det er en veldig fin måte å lære både språket og nordmenn og norske skikker på, sier Tetiana.
– Og så kan vi spørre om ting vi lurer på, legger Oxsana til.

Bilen ble full av medmenneskelighet – nå kommer lasset dessverre til nytte
Annerledes
For både Serap og Kemal fra Tyrkia og Oxsana og Tetiana fra Ukraina er det norske språket veldig annerledes enn deres morsmål. Hvordan det norske samfunnet er bygget opp, og hvorfor ting er som det er i Norge, er også litt vanskelig å forstå. Derfor mener de at språktreningen med de frivillige gir dem så mye.
Alle fire har gode utdannelser fra hjemlandet, men må lære seg norsk før de kan søke på jobber som passer utdannelsen eller søke på skoler som kan gi dem norske papirer på utdannelsen.
– Derfor er det viktig for oss å lære oss språket, sier Serap og Kemal fra Tyrkia.

– En så hyggelig opplevelse. Det var morsomt, og jeg har klart å overvinne redselen min
De er begge utdannet lærere, og ønsker å kunne bidra på dette området senere.
Alle er svært takknemlig for det Norge gjør for dem som flyktninger. Likevel synes de det er trist at de måtte forlate hjemlandet sitt.
– Vi trives, men det er vanskelig med nytt land og nytt språk. Det ville vært vanskelig i fredstid, men nå er det enda vanskeligere. Men vi får mye støtte fra Norge og kommunen, og så får vi svar på alle spørsmålene vi stiller, sier Tetiana og smiler.
Viktig for alle
Hans Martin Larssen er leder av Ski og Langhus Rotary. Det er han og Sissel Olaisen som har jobbet for å få på plass samarbeidet med kommunen om språktreningen.
– Dette er også noe som gir oss frivillige noe. Vi får vite om hvordan livet er i Ukraina og andre land, noe vi ikke lærte på skolen, sier Larssen.
– Det er veldig hyggelig å ha slike samtaler med flyktninger. Vi lærer mye av hverandre, legger Olaisen til.
De forteller at de prøver å være tre-fire personer rundt et bord når de har språktrening. Dette for at det ikke skal bli for slitsomt.
– Det blir veldig intenst hvis vi skal ha en til én samtaler i to timer, forklarer Larssen.

Tetiana, Vitalia og Tetianas dramatiske flukt fra hjemlandet Ukraina
Nå er første gruppe over for denne gang og en ny gruppe skal starte opp med språktrening. Larssen og Olaisen håper flere frivillige vil stille opp.
– Det gir oss så mye, sier de to.
Også Kjersti Hoff som jobber ved Nordre Follo Kvalifiseringssenter er glad for at de har fått til et så bra samarbeid med de frivillige.
– Nå har språktreningen blitt en del av introduksjonsprogrammet i kommunen. Og det har vi ikke gjort tidligere. Det er så viktig at vi får på plass et godt samarbeid med frivilligheten i kommunen. Og dette viser at det er både behov og at det er nyttig, sier Hoff.
Språktreningene foregår annen hver torsdag i Gamle Oppegård rådhus på Kolbotn i tidsrommet 12 til 14.
– Så her er det bare å møte opp, oppfordrer Larssen og Olaisen.