KOLBOTN: Det er full fart i Sal 1 i Kolben. Det er jo også en stor tradisjon de siste to ukene før påskeferien hver vår.

Ensemblet holder på å sy sammen årets forestilling. De holder seg til Glee-universet. Oppsetningen er inspirert av TV-serien som har gått sin seiersgang over hele verden. Mandag klokken 12.00 er det premiere for Glee Club Fløysbonn Vol. 3.

Video fra 2016:

Årets utgave av Fløysbonnmusikalen foregår på high school i Ohio. Den lokale Glee er utmerket.

 

– Vi kjører doble forestillinger mandag, tirsdag, onsdag og torsdag i neste uke, med skoleforestilling klokken 12.00 og offentlig klokken 19.00, forteller Sigurd O. Dancke (67).

Musikklæreren har "slitt ut" et sett med lærere på alle disse årene hvor Fløysbonnmusikalen er blitt et begrep. Dette er den 29. musikalen i rekken.

LES OGSÅ: Musikal mot nye høyder

Ingen voksne på scenen

Nå er nye assistenter på plass. Lærerne forholder seg mest mulig i ro. Jobben er det ungdommene som gjør selv. Bandmusikerne kommer fra egne rekker.

– Han på trombone er 13 år. Ellers er musikerne våre fra 8., 9. og 10. trinn. Vi har bare ungdommer. Det er ingen voksne verken på scenen eller bak scenen, og jeg sitter i salen. I år har vi en av elevene som kjører lyset. Så nå er det bare lydmannen igjen. Blir vi kvitt lydmannen også, er det ingen voksne som toucher dette i det hele tatt. Det er det som er konseptet vårt. Andre skoler har lærere med i bandet eller leier inn folk. Men da faller konseptet vårt til jorden, sier Sigurd O. Dancke.

LES OGSÅ: Glee Club Fløysbonn er klar med Vol. 2

Stort materiale

Glee gikk sin seiersgang over TV-skjermene for noen år siden og lever fortsatt i beste velgående på Viaplay. Det er mye inspirasjon å hente for ensemblet på Fløysbonn.

– Glee gikk jo seks sesonger, og det er 15-16 episoder i hver sesong, så det er nok å ta av, sier Sigurd O. Dancke.

Det er ikke slik at de følger originalen slavisk.

– Nå som vi er blitt kjent med konseptet, kan vi ta og gjøre det til vårt eget. Og så må vi plassere dialogen på vårt 16-årsnivå. High school er jo 18-19-åringer, sier Dancke.

– Stadig like moro?

– Ja, jeg tar et år til, jeg! Nå jobber jeg 60 prosent, og det er helt gull, sier Sigurd O. Dancke.

Video fra 2017:

Glee Club Fløysbonn Vol. 2 innfrir på alle punkter. Mandag var det premiere på den 28. utgaven av Fløysbonnmusikalen. Det blir en musikalsk festuke i Kolben.

 

Stor interesse

Interessen er formidabel hos elevene på Fløysbonn.

– Vi er 75 stykker som er med. Det meldte seg på 85, og det er altfor mange. Jeg har egentlig sagt at 60 er maks... Det spesielle er at det slutter 40 stykker hvert år, for de begynner på videregående skole. Det er ganske heavy, sier Dancke, imponert over at det går fint selv om en så stor del av ensemblet er nytt hvert år.

– Elevene går gradene. De begynner som dansere i åttende. I 9. trinn er det litt replikker. Har du talent, får du synge. Det er 10. trinn som styrer butikken. Men det går først og fremst på kompetanse, sier Sigurd O. Dancke.

To band

De har to band som bytter på å spille.

– Vi har to bandrom på skolen og de to bandene øver inn halve repertoaret hver, forteller han.

Musikalsjefen er stolt over hva de unge musikerne får til.

– Blåserne kommer fra åttende og niende trinn. De er ferskinger, men spiller ræva av de fleste andre. De er så flinke! sier han stolt.

LES OGSÅ: Nå kommer «Glee» til Kolben