Dette er en kommentar. Innholdet står for skribentens egen regning.

NORDRE FOLLO: Jeg har hatt gleden av å jobbe med mange flotte bedrifter i Nordre Follo den siste måneden. Det har vært en sann fornøyelse å besøke de ti finalistene i Best i Nordre Follo.

Noen har jeg besøkt selv som kunde tidligere, og andre har vært ukjente for meg. Alle var hyggelige bekjentskaper.

De stedene jeg ikke rakk å si fra først at jeg kom, var det naturligvis ikke noe problem. I en ekte servicebedrift tar du deg av folk som kommer, enten det er betalende kunder eller lokalavisen med gode nyheter om at kundene dine er fornøyde med det du gjør.

Skryter av gode opplevelser

God service er også god butikk. Fornøyde kunder er de beste ambassadørene du kan ha. De skryter uhemmet til alle de kjenner om de gode opplevelsene de har hatt.

De gode opplevelsene og de mindre gode brenner seg inn i hukommelsen. Det gjør det også hvis du har måttet vente på butikkylling som ikke er ferdigstekt, mens varmeskapet ved siden av er tomt for alt, klokka går og kveldens familiekabal revner i sømmene – og så opplever det igjen ved en senere anledning.

Eller hvis du får følelsen av å måtte vente uforholdsmessig lenge på hjelp hvis du er plukket ut til stikkprøvekontroll på selvskanningen, og dermed ender med å bruke lengre tid i kassa enn om du hadde gått i manuell kasse. Folks tid er hardvaluta i 2022.

Å føle seg velkommen

Gjør du små grep for å se kunden, får du også utslag på bunnlinja. Jeg foretrekker å handle i en butikk med ansatte som omtrent slipper det de har i hendene når du kommer, smiler, ser hver eneste kunde i øynene og sier hei.

Andre steder føler jeg at jeg er et forstyrrende element. De ansatte fortsetter med sitt, ser ned og holder på med det fryktelig viktige de er i gang med. Ikke ser jeg noen uoppfordrede smil heller. Ja, jeg får jo hjelp hvis jeg drister meg til å ta kontakt, men likevel føles det som et ork å spørre om noe. Da blir det heller til at jeg drar til konkurrenten neste gang.

– De aller fleste av produktene vi har, kan du få tak i andre steder. Vi må gi kundene en grunn til å komme til oss, som eier Barbro Ottesen Muri sa så klokt da jeg besøkte Kolbotn Klær.

Penger spart er penger tjent

Jeg hadde bilen på service nå i månedsskiftet. Jeg ble oppriktig glad over at regningen kom på 170 kroner mindre enn jeg var forespeilet på forhånd. Ja, tilsynelatende en bagatell ved en storservice på 8.000 kroner, men samtidig ikke. Det forteller meg som kunde at det er et verksted jeg kan stole på til 100 prosent. Den dagen de sier at jeg må skifte kardangen, hva nå det enn er, tror jeg at jeg kan stole på at det faktisk må gjøres.

For noen år siden hadde vi en bil der det var oljelekkasje fra motoren. Vi fikk omtrent halve motoren ny, til tross for at garantien hadde gått ut.

Jeg trykker på den grønne knappen med størst smilefjes hver eneste gang jeg går ut og skal rulle videre. Bilfirmaet har en kunde som aldri kommer til å skifte merke. Familien legger igjen et femsifret beløp på service hvert år, i tillegg til at det ikke er noen debatt om hvor vi skal kjøpe den neste bilen. Sånn sett gjør ettermarkedet en uvurderlig innsats for bedriften.

Maten skal være ferdig

Det er det samme når du bestiller takeaway. Jeg venter heller 40 minutter på mat som faktisk er ferdig når jeg kommer, enn å få beskjed om «30 minutter» i telefonen og så må jeg likevel vente mangfoldige minutter når jeg kommer for å hente fordi maten ikke er klar likevel. Det kan være en hel evighet når du er sulten, spesielt for en kropp som min.

Som kunde i spesialbutikker setter jeg aller mest pris på å bli fortalt hva jeg ikke trenger. Det beste tegnet på at du handler i en seriøs butikk med dyktige fagfolk er at de ikke prøver å selge deg noe dyrt og flott som du faktisk ikke behøver.

Har du stemt på din favoritt til Nordre Follos beste service? Ikke? Da må du skynde deg

Lær av konkurrenten

Vi fikk inn 111 forslag fra leserne våre, fra hjemmetjenesten og biblioteket til bilforretninger, dekk og dagligvare.

Synes du det er urettferdig at ikke din bedrift er blant de 111? Kanskje det er en grunn til at ingen av dine kunder har nominert deg? Dette er jo tross alt en kåring av den aller beste servicen, det lille ekstra, som er noe utenom det man kan forvente.

Kanskje du kan plukke opp et og annet av dem som er nominert? Har du prøvd deg som kunde der? Hvordan er opplevelsen for dine kunder kontra deres kunder? Det kan hende du får en aha-opplevelse.

Så får det være opp til oss kundene å sørge for å smile tilbake. Vi har også et ansvar for å gjøre det hyggelig for de ansatte å være på jobb.