Gågata sliter. Igjen. At den har vært under press i mange år, ja, helt siden Thon smelte opp kjøpesenter-kolossen som har blitt Skis største møteplass, har det vært beintøft å drive forretningsdrift i paradegata i stasjonsbyen.

Med dette sagt: Jeg skylder ikke på Ski storsenter for at gågata sliter, langt i fra, for uten Ski storsenter, hadde vi vært en søvnig by uten en eneste stor møteplass, men der ute, i vinterkulda, står gågata nå overfor et veiskille. Den er ikke gjennomfrossen, men den fryser nesten aleine

Tegnene på at kanten på stupet nærmet seg, så vi kanskje allerede da ØB i fjor sommer skrev om forfallet i gatebildet. Nå har farta blitt satt ytterligere opp, og vi tror dessverre at vi snart er der at vi står ved et være eller ikke være for gågata som handelsgate.

Mens noen forretninger flytter ut, blant annet på grunn av arbeidene i gata som etter planen skal igangsettes til høsten, er det andre som sliter med å i det hele tatt overleve. P. Blomsts skjebne henger i en tynn tråd, og fra før har ØB skrevet om klassiske Café Sjarm og deres nydelige bakverk, som også har slitt en stund med å få endene til å møtes.

Samtidig er det til stadighet i sosiale medier festtaler om viktigheten av å bevare handel i gågata. Butikkene utenfor senteret. «Vi må ha butikker i gågata», skrives det. Nei. Det mener vi ikke, ikke i praksis. Slik jeg ser det, bryr vi oss egentlig ikke det døyt om hva som skjer med de som driver i gågata i dag. Vi går inn på Ski storsenter og handler tørt og varmt, mens forretninger som P. Blomst kan ha dager uten at det er en eneste kunde innom.

Vi vil med andre ord ha tilbudet i gågata, men vi bruker det ikke. Istedenfor å velge den lokale blomsterhandleren i gågata som jeg og du skryter av, stikker jeg og du heller inn og handler en kvast eller to fra kjedebutikker med langt større marginer enn hva P. Blomst noen gang kan drømme om.

Dette sier jeg ikke bare som en moralpreken overfor deg, for dette gjelder meg også. Skal jeg være helt ærlig, foretrekker jeg tørt og varmt, og å kunne labbe rett fra parkeringshuset og inn i butikkene, og å få ordnet alt på et og samme sted. Jeg, som du, liker å handle på Ski storsenter, på Vinterbro senter og på Kolbotn torg. Det er kanskje det som er problemet.

Jeg har lyst til å si «unnskyld» til Tom H. Sinding. Og jeg mener det. Beklager at jeg stakk på Ski storsenter og ikke innom deg sist gang jeg kjøpte blomster til kona mi.

Der vi står nå, står vi ved et veiskille – hva vil vi ha i gågata i Ski? Er det i det hele tatt marked for forretningsdrift der, og hva er eventuelt alternativet? Her må man bestemme seg, hvis man ikke ønsker en spøkelses-gågate med tomme lokaler når arbeidene er ferdige på torget og i gågata om litt. For det skal graves og graves. Det vil bli tilnærmet umulig å drifte der i denne tiden. Det kan bli spikeren i kista for forretningsdrift, slik vi kjenner det i dag.

Kanskje det ikke er liv laga for forretningsdrift i gågata, og at vi bare rett og slett skal ofre dagens drivere og tenke nytt? Nei, slik kan vi ikke tenke. Det er folk det er snakk om, og jobbene deres, dessuten er det en vital del av historien til Ski. Hvis sliterne som har vært der i en årrekke forsvinner, er det ikke god reklame for å drifte ting i den voksende stasjonsbyen.

At torgplanene og gågateplanene vil gi Ski et løft, det er det nok ingen tvil om, men hva med omkostningene? Jeg synes det er synd dersom det går på bekostning av de som i årevis har holdt liv i gata. Kommunen har tidligere lovet at man skal ivareta forretningsdrivende gjennom graveperioden. Hvordan skal de gjøre det? Får de næringsdrivende et kronetilskudd, slik at de kan betale regningene sine? Eller får man et støttende klapp på skuldra for en gitt periode?

All ære til de som holder ut. De får i hvert fall ikke den støtten fra oss, lokalbefolkningen, som de trenger.

God tur inn på Ski storsenter, da! Eller gjør en god gjerning før helga. Stikk innom P. Blomst, kjøp en bukett, og hjelp ham med å redde livsverket sitt. Og ta med en kaffe og en bolle fra Sjarm på veien.

Det blir blomster som gleder flere, og drikke og bakevarer som varmer og metter ekstra godt.