Vi handler for så store summer i utlandet at det går utover norske arbeidsplasser

POPULÆRT: Nordmenn benytter seg av lave priser og stort utvalg av mat og varer på Nordby Supermarket i Svinesund.

POPULÆRT: Nordmenn benytter seg av lave priser og stort utvalg av mat og varer på Nordby Supermarket i Svinesund. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

I løpet av ett år handlet nordmenn for 14,5 milliarder kroner på dagsturer til utlandet, en klar oppgang fra ett år tilbake. Virke er bekymret.

DEL

I perioden april 2016 til mars 2017 grensehandlet nordmenn for 799 millioner kroner mer enn året før, en oppgang på 6 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Samtidig dro nordmenn på til sammen 7,8 millioner dagsturer, opp med 5 prosent.

Ikke uventet gikk de aller fleste turene til Sverige. SSB-tallene viser at nordmenn la igjen 7,3 milliarder kroner på dagsturene i butikker i Strömstad. Vi brukte 2 milliarder kroner i Charlottenberg, drøye 700 millioner kroner i Töcksfors og 2,5 milliarder øvrige steder i Sverige. I andre land brukte nordmenn i overkant av 1,1 milliarder kroner.

Her hjemme er hovedorganisasjonen Virke bekymret over det de kaller en svimlende økning i grensehandelen. Virke organiserer blant annet norske butikker innen en lang rekke bransjer, blant annet dagligvarebutikker.

– At grensehandelen vokser med hele 5,8 prosent i løpet av det siste året, bekymrer oss kraftig. Grensehandelen går direkte ut over tusenvis av norske arbeidsplasser, sier direktør Ingvild Størksen for Virke Dagligvare.

Saken fortsetter under avstemningen

– Bransjen har tilbudt politikerne en løsning som påvirker det særnorske avgiftsnivået som lokker folk over grensen for å handle. Vår løsning gir i tillegg god miljøeffekt. Derfor er det overraskende at politikerne takker nei, men fortsetter å la grensehandelen vokse, sier Størksen.

SSBs tall viser for øvrig at folk fra Sør- og Østlandet brukte 5,2 milliarder kroner på dagsturene, mens innbyggere i Oslo og Akershus handlet for 4 milliarder kroner.

Artikkeltags