LANGHUS: Klokken 14:39 fredag ettermiddag melder Øst 110-sentral at de har rykket ut til Langhus etter melding om gressbrann ved Langhus senter.

Øst 110-sentral opplyser at det har brent ca 100 kvadratmeter, og at de har kontroll på stedet. De jobber fortsatt der klokken 14:53.


– Ikke noe mistenkelig

Da ØB var på stedet, var både brannvesen og politi der fortsatt.

– Det har vært gressbrann på stedet her. Brannvesenet har slukket og fikk kjapt kontroll. Vi vet ikke hva som har startet brannen. Det er tørt her, det er det flere steder i området, sier politibetjent Anette Skau i Øst politidistrikt.

Det er ikke noe de kan se av spor som tyder på at noen har vært uforsiktig med ild.

– Vi må opprette sak, siden det har vært flammer. Det er bare rutinemessig. Men det er ikke noe mistenkelig her, sier hun.

– Var det forbipasserende som meldte fra?

– Jeg er usikker på hvem som meldte fra. Men det har vært tydelige flammer her.

– Generelt må man være forsiktig med ild nå..?

– Vær forsiktig med alt som kan antennes, oppfordrer politibetjenten, som legger til at de nærmest kjører fra brann til brann for tiden.

Panikk

ØB snakket med noen av barna i nabolaget, som hadde sett det som skjedde:

– Jeg så at det var skikkelig brann, og fikk litt panikk. Og så så faren min det, så vi løp hit, forteller en av dem.

En av de andre forteller at han ringte brannvesenet:

– Jeg ringte brannvesenet når jeg plutselig så mye brann. Jeg måtte jeg være sikker, og så først røyk. Når jeg kom opp, klarte jeg å se litt brann, så da ringte jeg med en gang, forteller han.

– Hva gjorde brannvesenet da?

– Han sa at de var på saken, og så la han på.

Gjengen er opptatt av at det er veldig tørt nå.

– Det er veldig varmt og tørt, og ting tar veldig fort fyr. Det er bra at de fikk slukket brannen, i hvert fall, sier de.

Brant godt

I denne videoen kan du se hvordan det brant. Som du ser av denne videoen, var det ganske så heftig med røyk og flammer mens det sto på som verst.

Det begynte å brenne i gresset på Langhus fredag 6. mai. Her ser du video fra brannen

Dette er langt ifra den eneste brannen i terrenget den siste tiden, og det er et pågående farevarsel på oransje nivå for stor gress- og lyngbrannfare.

– Nå er det knusktørt i terrenget, og bålforbudet er der ikke for ingen ting. Det er veldig viktig å følge det, sa innsatsleder Freddy Filling i Follo Brannvesen i forbindelse med en boligbrann på Kolbotn torsdag.

Fredag kveld la Meteorologisk institutt ut denne twitter-meldingen:


Brannvesenet har advart

De siste ukene er det meldt om skogbranner over hele Sør-Norge, og også i Follo har det vært flere tilløp den siste tiden. Skogbrannfareindeksen viser at det er fare for skogbrann i store områder, og skogbrannhelikopter er satt i beredskap flere steder. Nå må du gjøre en innsats som innbygger.

Advarselene er krystallklare, men likevel dukker det opp både bålbrenning, hageavfallsbrenning og andre forsøk på å gjøre opp ild, og det har også ført til flere, lokale gressbranner den siste tiden.

Gressbrann ved toglinjen skal være slukket – brannvesenet med klar advarsel

Til tross for at skogbrannfaren er godt kjent, et er ikke rent sjelden spørsmålet om tenning av bål i skogen, brenning av hageavfall eller bråtebrann på tomta til folk dukker opp hos det lokale brannvesenet på denne tiden av året, og mange har dessverre heller ikke fått med seg regelverket.

– Først og fremst må man huske at man selv er ansvarlig dersom man velger å tenne opp. Alle som gjør opp ild er lovpålagt å vise aktsomhet og opptre på en slik måte at brann ikke oppstår. Dette gjelder alle, hele året og over alt. Er du usikker på om du bør tenne opp, la heller være, fortalte brannsjef i Follo Brannvesen, Dag Christian Holte i en pressemelding nylig.

Går ting skikkelig galt advarer han om at brudd på aktsomhetsplikten kan straffes med bøter ellerfengsel.

Klar tale: Fra 15. april til 15. september er det forbudt gjøre opp ild eller behandle brannfarlige gjenstander i eller i nærheten av skog og annen utmark. Forbudet gjelder for eksempel engangsgrill, primus og bål. Forbudet gjelder også for tilrettelagte bålplasser. Og dette er spesielt viktig å følge nå som det er så tørt som det er.

– Med skog og annen utmark menes alle områder som ikke er innmark. Eksempler på innmarker ifølge lovverket gårdsplasser, hustomter, dyrket mark og lignende områder, sier Holte.

Heller ikke på din egen tomt er det fritt fram.

Brann i hus

Dette er ikek den eneste brannen i distriktet vårt den siste tiden. Torsdag 5. mai brant det på en historisk husmannsplass på Åsen ved Kolbotnvannet.

Du kan lese mer om saken ved å følge denne lenken: