KOLBOTN/FROGN: Det er svært tørt, og pågående lokalt stor gress- og lyngbrannfare på oransje nivå. Tirsdag er det meldt om flere gressbranner i Oslo-området, blant annet ved Bjørndal skole, hvor en mindre gressbrann ble slukket av beboere.

Ved skole

Rett etter klokken halv ni tirsdag kveld, melder Øst 110-sentral at brannvesenet rykker ut på melding om brann i gress/kratt i Skanseveien i Drøbak. En halvtime senere kommer politiet med følgende oppdatering:

– Ca kl 2030 kom det melding om gressbrann ved Heer skole. Brant i et område på 50-80 m2. Brannvesenet har kontroll på brannen, holder på med etterslukking.

Vannkanten

Også på Kolbotn har brannvesenet vært ute på et lite branntilløp i Midtoddveien tirsdag ettermiddag. Ifølge Øst 110-sentral var branntilløpet i vannkanten på Kolbotnvannet.

I helgen skapte flere branner langs toglinjen både i Nordre Follo og Vestby problemer, og Østfoldbanen var en periode stengt for trafikk på strekningen.

Tørt lenge

I Ås har det aldri vært registrert mindre nedbør samlet for mars og april enn i år.

– Det har vært veldig tørt veldig lenge. I områder med snø fra i vinter, har det begynt å forsvinne de fleste steder. Gammel vegetasjon fra i fjor tørker raskt, og i tillegg er det nordavind med tørr luft. Så der hvor det er fukt, tørker det raskt ut. I tillegg spiller vinden inn. Hvis det skulle være brann, vil den gjøre at det sprer seg enda raskere. Så skogbrannfaren er avhengig av både nedbør og vind, sa vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Martin Granerød til ØB mandag ettermiddag.

Som ØB skrev mandag, er det lite som tyder på at brannfaren vil dempes med det første.

– For å dempe brannfaren, holder det ikke med en byge eller to. Da må det komme en rotbløyte, og det er ingen ting som tyder på det nå de nærmeste dagene. Men det er klart at været endrer seg dynamisk, sa han, og påpekte at usikkerheten i varselet øker noen dager frem i tid.