KOLBOTN/TOMTER: For en tid siden kom Grethe Anna og hennes elskede Arne Aalberg over en kasse med malerier i en bruktbutikk.

– Arne, som var en stor kunstner, så kvaliteten, sier Grethe Anna.

Les også: Det siste bildet

Kurtise

I sommer mistet hun brått sin store kjærlighet, men Arne er med henne i alt hun gjør når hun nå ferdigstiller utstillingen de planla sammen.

– Dette er kjærlighet. Utstillingen må hete kurtise, sa Arne til meg. Og han oppfordret meg til å skrive små tekster til hvert bilde. Så ville han svare på dem. Det kunne bli en bildebok til slutt, forteller hun med sårhet i stemmen.


Hvem var Gerd Lunde?

Vel hjemme i Tomter med kassen full av malerier, startet detektivarbeidet: Bildene var nummerert fra 1 til 50 og signert Gerd Lunde.

– Hvem var Gerd Lunde? Jeg søkte over alt uten å finne svaret. Så dro vi tilbake til bruktbutikken og spurte hvor de hadde hentet dem. Det satte oss på sporet av barnebarnet til Gerd Lunde, Heidi Grønvold, forteller Grethe Anna.

Hun og hennes gode medhjelper Hanne-Mary Stuwe fikk møte Heidi tidligere i høst. Barnebarnet fortalte om en levende og energisk person som like gjerne kunne sitte på taket for å reparere noe, som å samle vakre perler systematisk i en boks. Hun malte, spilte piano, trekkspill, gitar, sydde, strikket, sang og danset med sine oldebarn. Gerd var født i 1933 og giftet seg i 1952 med sin Kjell Lunde. De flyttet til Kolbotn og stiftet familie med tre barn. Gerd Lunde døde i 2017. Bildene har aldri før vært stilt ut for offentligheten.

– Mormor malte for sin egen del. Ikke for å selge. Det var flere hundre bilder igjen etter henne da hun gikk bort. Vi har vokst opp med dem og har mange på veggene, sier Heidi til ØB.

Lever videre

Heidi Grønvold, som selv er vokst opp i Ås, forteller til ØB at hun planlegger en utflukt til utstillingen.

– At vi ga bort noen av bildene etter mormor, betyr at de får reise ut i verden og leve sitt eget liv. At andre ser noe i dem, med et helt nytt blikk, er veldig hyggelig, sier hun.

– Hva tror du mormor ville sagt om hun visste at fuglene hennes skal på utstilling?

– Det er selvfølgelig umulig å vite, men jeg tror hun hadde syntes det var morsomt, svarer Gerd Lundes barnebarn.

Grethe Anna har skriftlig tillatelse til å bruke bildene videre.


Glede og begeistring

Det var 57 av Gerds originalmalerier som ble gitt bort til bruktbutikken da dødsboet ble ryddet. 32 av dem tilhører serien av fugler. Der blir de altså oppdaget av Arne og Grethe Anna. De har også tidligere vært med på å løfte frem kunstnere som har vært mindre kjente.

– Da vi hadde fått bildene opp på veggen her i atelieret, ga jeg meg ende over av fargene: Det er jo mine farger, strålte jeg, og Arne lo av min begeistring.


Sjokk og sorg

I juni var hun godt i gang med tekstene. Rett etter hjemkomst fra ferie i Hellas blir Arne brått veldig dårlig. Blodpropp blir konstatert. 26. juli sluttet Arnes hjerte å slå.

– Jeg har skrevet de siste tekstene i høst. De handler fortsatt om kjærlighet, men nå med en sorgklang. Jeg skriver fra hjertet.

I sjokk og sorg over tapet av sin livsledsager virket det uoverkommelig å få til den utstillingen hun og Arne skulle være så sammen om. Da kom datteren til hennes gode venninne, Hanne-Mary Stuwe som den gode medhjelper.

– Hun har hjulpet meg med alt det praktiske, fra å ramme om bildene til datahjelp, forteller Grethe Anna takknemlig.

Les dessuten: Grethe Anna og Arne er glad for at de har hverandre, og slipper å være alene nå som verden er stengt ned


Livsbejaende fargeglede

Hun legger ikke skjul på at det har vært tøft å jobbe seg gjennom de tre månedene siden Arne døde. Samtidig har det å holde seg i gang vært helt nødvendig. Hun har spurt seg hvordan hun noen gang skal bli glad igjen.

– Dette hjelper litt, sier hun og slår ut med armene mot veggen full av fargesprakende fugler.

Grethe Anna fortsetter:

– Så livsbejaende og fargeglade. Ingen av fuglene er like. Etter kunstnerens død, får nå bildene leve sitt eget liv videre.

Akkurat som Grethe Anna bærer med seg kjærligheten videre.

Salgsutstillingen Kurtise:

  • Av Gerd Lunde og Grethe Anna Larsen
  • Åpner lørdag 12. november. Solgte fuglebilder hentes 20. november. Utstillingen varer så lenge det er bilder.
  • Åpningsdagen serveres kaffe og toddy fra utendørs svartovn. Underholdning ved visetolker, trubadur og habil Cornelis- tolker, Palle Wagnberg, og Hanne-Mary Stuwe som er utdannet adjunkt, dramapedagog, psykodramatiker og hjertecoach, har vært aktiv amatørskuespiller, coach og sangpedagog
  • I tillegg til originalmaleriene blir det mulig å bestille trykk i ulike størrelser med og uten tekst. Bjørn Næss står for kunsttrykken.
  • Sted: Verkstedsgalleriet Innafor tregrensa, Tolfshusveien 29B, Tomter