Gå til sidens hovedinnhold

Grieg møter Schumann i Ski

Lørdag 7. november kl. 14.00 i Ski Rådhusteater møter publikum sopranen Helene Wold og pianisten Emil Duncumb, som erstatter Eugene Asti som sitter i lockdown i London. Nå står musikk av Grieg og Schumann på plakaten.

SKI: Begge disse utøverne har musikk fra 1800-tallet som sitt kjernerepertoar, men dette blir første gang de møtes på en konsertscene. Helene har jobbet mye med Lieder- og romanserepertoaret og nylig for å gjenopplive Nordraaks musikkarv, med både konserter og plateinnspillinger for LAWO Classics. Edvard Grieg begynte sin karriere som en stor beundrer av Robert Schumann og skrev sine første sanger til tyske tekster. Grieg skrev sin berømte klaverkonsert i a-moll etter mønster fra Schumanns konsert i samme toneart.

Helene Wold

Helene Wold reiste til London som 19-åring for å studere ved Guildhall School of Music and Drama og National Opera Studio. Etter endt utdannelse har hun vært solist ved en rekke operahus, blant annet ved Den Norske Opera og Glyndebourne Festival Opera i England. Av operaroller kan nevnes: Zerlina («Don Giovanni»), Susanna og Barbarina («Le Nozze di Figaro»), Amor («Orfeo ed Euridice»), Silberklang («Der Schauspieldirektor»), Belinda («Dido and Aeneas»), Lucy («The Telephone») og Oscar («Un Ballo in Maschera»).Ved siden av å være operasanger blir hun ofte benyttet til oratorier, tidligmusikk, samtidsmusikk og også som skuespiller. Sommeren 2011 opptrådte hun både som skuespiller og sanger (Helena) i «Alvedronningen» («En Midtsommernattsdrøm») av Purcell/Shakespeare på Ramme Gaard i Hvitsten.

Romanser og lieder står også Helenes hjerte nær. I dette repertoaret samarbeider hun regelmessig med Liv Glaser (hammerklaver), Eugene Asti (piano) og Vegard Lund (tidlige gitarer). Sammen med Vegard Lund vant hun allerede i 1992 The Portallion Chamber Music Prize i London. Hun har blant annet hatt romansekonserter på Troldhaugen, Den Gamle Logen (Norge), Purcell Room, Queen Elisabeth Hall og Wigmore Hall (England). Hun har også turnert i Japan, Sør-Afrika og i store deler av Europa. Helene har sunget med Norges ledende symfoniorkestre, og har jobbet med forskjellige produksjoner for Den kulturelle skolesekken.

Emil Duncumb

Pianist/hammerklaverspiller Emil Duncumb har spilt i en lang rekke konserter og festivaler i Norge og utlandet både som solo pianist og kammermusiker. Høydepunkter inkluderer konserter på Wigmore Hall og King’s Place (London), Universitetets aula og Konserthuset i Oslo, i tillegg til den filharmoniske salen i Ankara. Født i England med kroatisk mor og britisk far, flyttet Emil til Norge da han var 8 år og ble tatt inn på Barratt Dues musikkinstitutt fire år senere. Videre har Emil studert på Royal Academy of Music, The Juilliard School og Musicog Norges musikkhøgskole.

Han har vunnet en rekke priser og stipender inkludert fire førstepriser ved Ungdomens Musikkmesterskap og Ingvar Doblougs stiftelsens stipend. Som kammermusiker har Emil opptrådt med mange fantastiske musikere inkludert Engegård og Ajax strykekvartettene, gitarist Jadran Duncumb, fiolinist Nihat Agdac, og Eleanor Corr, som han grunnla ensemblet Pocket Sinfonia med. Emil jobber for tiden med å spille inn en CD med orkesterverk av Mozart, transkribert av Hummel for hammerklaver, fiolin, fløyte og cello.

Kommentarer til denne saken