– Det offentlige må gi et ekstra puff

Grønn næringsutvikling: Journalist Erik Martiniussen (t.v.) og Forskningsdirektør Ragnhild Solheim (t.h.) mente Norge og kommunene har mye å gjøre for å få til grønn næringsutvikling. FOTO: KARIN HANSTENSEN

Grønn næringsutvikling: Journalist Erik Martiniussen (t.v.) og Forskningsdirektør Ragnhild Solheim (t.h.) mente Norge og kommunene har mye å gjøre for å få til grønn næringsutvikling. FOTO: KARIN HANSTENSEN

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Forskningsdirektør Ragnhild Solheim ved NMBU og klimajournalist Erik Martiniussen er begge klare på at det offentlige må gi mer støtte til grønn næringsutvikling.

DEL

SKI: Det var under et møte med Ski og Ås SV forskningsdirektøren og journalisten kom med sine utsagn.

De to lokallagene ville vite hva de som lokalpolitikere kan gjøre for å få grønt næringsliv til Follo.

Det var flere forslag som ble nevnt, men fellesnevneren er at staten må gi litt ekstra for at den grønne næringen skal komme godt i gang.

– Vi trenger privat kapital for å sette ideer ut i live, men det er det offentlige som må pushe på, mente forskningsdirektør Ragnhild Solheim ved NMBU.

Klimajournalist Erik Martiniussen fortalte om hvordan Tyskland jobber for et bedre miljø og grønnere næringsutvikling.

– I Tyskland ble en lov om fornybar energi vedtatt. De som skulle utvide kraftproduksjonen kunne kun bruke vind og sol. De kraftselskapene som bruker mindre fossil energi, får mer penger av staten for sin energi, fortalte Martiniussen.

Grønn næringspark

Ski SV har programfestet i sitt partiprogram at de vil etablere en egen næringspark i Ski for grønne næringer. Med det mener de mer kunnskapsbaserte næringer.

– Hva ønsker NMBU seg, spurte Jon Heikki Aas i Ski SV.

– Nå har vi fått Innovasjonssenteret Campus Ås på plass. Men lokalene er ikke ideelle. Vi må få plass til dem som vil utvikle ideene sine videre, og vi er opptatt av å få et eget sted hvor vi er synlige. Nå er vi ikke synlige nok, mente forskerdirektøren. NMBU har de siste årene jobbet bevisst med å få studenter og professorer til å utvikle ideene sine videre til å bli kommersielle.

– De fleste lykkes ikke, men det er viktig at vi prøver og ikke minst samarbeider på tvers av fagene og kan videreutvikle ideene, sa Solheim.

Forpliktelser

Solheim mener NMBU må bevise at de er noe å satse på i tiden fremover.

– Vi føler vel en ekstra stor forpliktelse til å bidra med noe tilbake til samfunnet når det blir investert syv milliarder kroner til Campus Ås. Vi har laget en strategi hvor vi skal utnytte det som lar seg kommersialisere. Og da er det behov for et samarbeid mellom næringslivet og den offentlige sektor.

SV-politikerne var opptatt av at kommunene og NMBU må bli bedre til å samarbeide. Én variant er å se på muligheten til å samarbeide om matavfall. Her kan man bruke teknologien og kunnskapen til NMBU til å løse Follo-kommunenes store problem. Forsikringsdirektør Solheim var ikke fremmed for den tanken.

– Vi må opprette flere arealer hvor studenter kan utvikle sine ideer.

På spørsmål om hvordan politikerne i Follo bør tenke seg et samarbeid:

– Tenk stort! lød svaret fra forskningsdirektøren ved NMBU.

Artikkeltags