Øker tempoet på det grønne skiftet

Follorådet, NMBU, Ås kommune og fylkeskommunnen signerte en plattform for næringsutvkling i forrige uke.

Follorådet, NMBU, Ås kommune og fylkeskommunnen signerte en plattform for næringsutvkling i forrige uke. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Nesten i skjul ble det mot slutten av forrige uke signert en av de viktigste avtalene for fremtidig næringsutvikling i Follo-regionen.

DEL

MeningerEt samarbeid mellom Akershus fylkeskommune, NMBU, Ås kommune og Follorådet skal sikre at det grønne skiftet skjer her – raskest, og med størst tydelighet. Omstillingen av oljenasjonen Norge skal skje fortere med påtrykk fra bygdene sørøst for hovedstaden.

Det grønne skiftet, som er regjeringen og støttepartienes styringsvisjon, er en gavepakke til det lokale næringslivet. Å ha Norges miljø- og biovitenskapelige universitet liggende i hjertet av regionen, er et fortrinn både politikere og næringslivsledere har snakket varmt om i årevis, men ikke har evnet å kapitalisere på. Det har vært et paradoks at næringslivet i Moss har vært mer konkrete og ivrige etter å få på plass samarbeid med universitetets forskningsmiljøer, enn man har vært i Follo. Det er som kjent vanskelig å bli profet i eget land.

Lederen av Follorådet, Oppegård-ordfører Thomas Sjøvold, kaller avtalen «en milepæl». Regiondirektør i NHO, Nina Solli, går enda lenger: «Follo tar ledertrøya. De vil være navet i den nasjonale satsingen på bioøkonomi, med NMBU i kjernen». Forventningene er skyhøye. Det skal bli mer forskning, mer innovasjon, innovasjonssenter og arbeidsplasser ut av samarbeidet.

Forutsetningene er til stede med denne avtalen, men forpliktelsene i den må forstås. Her kan man ikke skyve alt av utvikling over på NMBU – det lokale næringslivet må følge opp, og forplikte seg. Og konkrete prosjekter må kunne utløse offentlige støtte, fra Forskningsrådet eller Innovasjon Norge. Vi er langt fra et grønt skifte, men denne avtalen bringer oss ett skritt nærmere.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags