NORDRE FOLLO: En meningsmåling gjennomført i regi av Sentio Research Norge AS i perioden 11. til 17. januar, viser at opposisjonspartiene Høyre og Fremskrittspartiet får rent flertall i Nordre Follo.

Undersøkelsen, som er gjort på bestilling fra de to partiene, er gjennomført med 500 intervjuer på telefon.

Rent flertall

Dersom denne målingen skulle slå til på valgdagen 11. september i år, vil Høyre få en oppslutning på 41,3 prosent og FrP 9,3 prosent. Det er en økning på henholdsvis 11,4 og 1,0 prosent fra forrige kommunevalg.

Til sammen blir det 50,6 prosent og rent flertall, går det fram av en pressemelding fra de to partiene. Plusser man på 2,4 prosent fra Pensjonistpartiet, som gikk tilbake 1,3 prosent, er man oppe i 53 prosent i denne målingen.

Ny storkommune

Mye har skjedd siden lokalvalget i 2019. Den gangen visste vi ikke noe om korona, krig i Ukraina eller hvordan strømprisene skulle komme til å galloppere av gårde noen år senere.

Men vi visste heller ikke mye om hvordan de første årene ville bli i den nye storkommunen med sine 62.000 innbyggere. Ifølge pressemeldingen er dette den den første meningsmålingen som er gjennomført for Nordre Follo på lang tid, i forkant av neste kommunevalg.

Det er Arbeiderpartiet som går mest tilbake, med -8,6 prosent, og et resultat på 14,8 prosent, mens Senterpartiet fikk -4,6 prosent i forhold til sist valg, og endte på 2,5 prosent. MDG endte på 6,8 prosent (-3,4). Men det er også noen av partiene i posisjon som har gått fram i den ferske målingen. SV fikk 7,6 prosent (+2,2) og Venstre 7,4 prosent (+1,3). KrF fikk 3,1 prosent (+0,1) og Rødt 3,1 prosent (+0,1).

– Klart tegn

Høyres ordførerkandidat Cecilie Dahl-Jørgensen Pind mener resultatet av meningsmålingen er et klart tegn på at velgerne i Nordre Follo ønsker og håper på et skifte.

– Kommunens økonomi, næringslivet, enkelt menneskets valgfrihet og eldreomsorgen er eksempler på noen felles satsningsområder, sier hun og trekker frem et klart nei til innføring av eiendomsskatt i Nordre Follo som en av de viktige sakene for Høyre og FrP.

– FrP går frem ett prosentpoeng og det viser at vi er på rett vei, sier gruppeleder og toppkandidat i Nordre Follo FrP, Tønnes Steenersen, som den senere tiden har vært en aktiv talsmann for å snakke pendlernes sak i forbindelse med Follobanen.

– Målingen gir oss masse motivasjon og god inspirasjon nå tidlig i valgkampåret, men vi vet det er bare hardt arbeid som gir resultater. Så vi tar ingen seier på forskudd, sier de to.

– Knallhard jobbing

På spørsmål fra ØB om i hvor stor grad de tror at de som skjer nasjonalt påvirker resultatene også lokalt, svarer Dahl-Jørgensen Pind:

– Jeg tror nok at resultatene nasjonalt påvirker det lokale også. Samtidig ser nok en del innbyggere at Ap gjør tiltak som rammer innbyggerne våre negativt.

– Vi tenker at det som skjer på nasjonalt plan er viktig også for lokalvalget. Men det har også en stor virkning nasjonalt at man gjør det godt på lokale målinger som her i Nordre Follo. Å vinne valg er knallhard jobbing, påpeker Stenersen.

Møtes på pub'en

– Hva skal dere gjøre fremover for å holde på flertallet fram til valget?

– Gode målinger er alltid gøy, men det er bare å jobbe på. Valget er til høsten, så det er jobben vi gjør fremover som gjelder, svarer Høyres ordførerkandidat.

Ifølge Stenersen jobber FrP med å laget et godt program for hva de vil gjøre for å utvikle kommunen fremover i neste fireårs-periode.

– Det blir viktig. Vi har også hatt en rekke gode møter for interesserte på O’Learys gjennom høsten for medlemmer og interesserte. De har blitt veldig populære og det fortsetter vi med gjennom våren og helt frem til valget, sier han.

Tøffere hverdag

Vi har også spurt Arbeiderpartiets gruppeleder Oddbjørn Lager Nesje om hva han tror er årsaken til tilbakegangen for Arbeiderpartiet sin del i denne meningsmålingen, og i hvor stor grad han tror resultatet er påvirket av det som skjer nasjonalt, med blant annet høye strømpriser.

– Vi er ikke fornøyd med oppslutningen på denne meningsmålingen og tar det som et signal om at velgerne blir usikre i møte med økt pris- og kostnadsvekst. Jeg har stor respekt for at dette fører til en tøffere hverdag for mange og lover at vi skal jobbe hardere med gode løsninger for fellesskapet slik at flere føler seg tryggere, sier han.

– Hva skal dere gjøre fremover for å øke oppslutningen?

– Det blir et jevnt valg i Nordre Follo til høsten og vi skal gjøre alt vi kan for at Hanne Opdan fra Arbeiderpartiet på nytt blir ordfører. Vi skal fortsette arbeidet med trygg økonomisk styring, byggingen av helse- og omsorgstjenestene og satsingen på bærekraftig utvikling for fremtiden, svarer han.

Lover godt

Venstre er blant partiene som kommer godt ut.

- 7,4 % er et godt resultat for Venstre, og vi har alltid styrket oss mot lokalvalgene. Det lover godt for vårt mål om 10% oppslutning og vippeposisjonen til valget. Med vippeposisjon vil det ble mye god politikk for de som trenger det mest. Og like viktig, Venstre trengs i vår kommune for å holde trykket oppe på viktige klima og miljøsaker, kommenterer Venstre-toppen Camilla Hille.

Samme for alle

Arve Østgaard som er valganalytiker og seniorrådgiver i Sentio Research Norge AS, sier til ØB at dette er en helt vanlig meningsmåling, som de produserer på samme måte uavhengig av hvem som er oppdragsgiver.

– Vi har gjort dette siden 1997, og det er helt vanlig at media og politiske partier er oppdragsgiver, sier han.

Den kunne like gjerne ha vært bestilt av Ap, SV eller KrF – eller ØB for den saks skyld – med samme resultat.

Nasjonale trender

At Høyre går fram og regjeringspartiene går tilbake, mener han helt klart er påvirket av nasjonale trender. Det er imidlertid andre ting som skiller seg ut i Nordre Follo i forhold til de nasjonale resultatene. Han mener KrF ligger omtrent der de er, mens Rødt har gjort en overraskende svak måling i forhold til det nasjonale resultatet på 9,9 prosent.

– Der hadde jeg kanskje ventet litt mer.

Sps resultat omtaler han som en katastrofemåling.

– Det må man også tolke i lys av at Sp sliter i regjering og har det vanskelig.

– Kanonmåling

SV derimot sier han at gjør en kjempemåling.

– Det er åpenbart at SV er i siget og gjør det bra.

Men det er også et av de andre partiene i posisjonen han trekker frem:

– Venstre gjør en kanonmåling, opp fra 6,1 ved forrige valg, sier han.

At MDG har gått tilbake med 3,4 prosent, mener han er brutalt, uten at han kan si noe om årsaken til tilbakegangen. Pensjonistpartiet gjør heller ikke noen kanonmåling.

– Men de kommer alltid litt i skyggen blant de store partiene før det drar seg til i valgkampen. Så man kan forvente at Pp kommer litt tilbake.

Av de andre partiene er det Partiet Sentrum som er størst med 0,9 prosent og Industri- og næringspartiet med 0,6.