Linda fikk bryllupsgave på to tonn fra Morten

HAGEHYGGE: I Linda og Morten Dals hage kan du spasere mellom frodige vekster på brede brosteinsstier, eller ta deg en kaffe i en hagestuen. ALLE FOTO: Fredrik varfjell / NTB scanpix

HAGEHYGGE: I Linda og Morten Dals hage kan du spasere mellom frodige vekster på brede brosteinsstier, eller ta deg en kaffe i en hagestuen. ALLE FOTO: Fredrik varfjell / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Linda og Morten Dals hage er ikke bare frodig og fargerik – den er også gjort tilgjengelig for alle.

DEL

ENEBAKK: – Tidligere hadde vi trapper her. Men da vi hadde besøk av dagavdelingen i kommunen for et par år siden, var det enkelte som ikke kom frem fordi de satt i rullestol. Dermed ble trappene erstattet av brede rullestolvennlige stier med belegningsstein, forteller Linda Dal.

Deres hage, «Hagen på Saga» i Dalefjerdingen i Enebakk, er ikke bare til stor glede for dem selv. I hele hagesesongen er stedet åpent for besøk fra ivrige hageentusiaster på jakt etter inspirasjon – eller besøkende som bare er på jakt etter litt fred og ro.

– Noen blir her en hel dag. Det er veldig stille og fredelig her, og et rikt dyreliv. Mange synes det er deilig å bare sette seg ned med en kopp kaffe, sier Linda.

Gjenbruk

Hagen ble påbegynt for snart tyve år siden, men har endret seg mye underveis.

– I starten hadde vi sandkasse og fotballbane til barna våre. Nå er det knapt gressplen igjen, sier Linda.

Etter hvert som hagen har endret seg, har materialer fått nytt liv i nye sammenhenger.

– Hagestuen er bygget av den gamle terrassen og barnas gamle lekestativ, forteller Morten. Gjenbruk er et viktig stikkord for de to.

– Vi vil at hagen skal være litt røff og hjemmekoselig, sier Morten.

Barn og dyr er også velkomne. Her brukes ingen sprøytemidler, og hagen rommer både fiskedam, kanin i bur og hønsegård med høner, hane og kyllinger.

Til pynt og nytte

Morten og Linda gjør ting når de har tid og lyst, og prøver ut nye ting etter hvert som ideer dukker opp.

– Akkurat nå har vi en forkjærlighet for bladliljer. Og jeg har dilla på akeleiefrøstjerner, og har samlet alle sortene, forteller Linda.

– For noen år siden begynte vi med roser, og har laget lune rom i hagen der vi har fått til roser som egentlig ikke skulle kunne vokse her i Enebakk, fortsetter Morten.

Spiselige vekster dyrker de også. I fjor høstet de femti kilo druer, og de prøver seg på alt fra eksotiske frukter som fersken og kiwi til klassikere som tomat og basilikum. Linda dyrker også frem nærmere tredve ulike sorter sommerblomster som hun selger i hagens lille butikk.

Gaver til hagen

Selv om stort sett hele dagen tilbringes i hagen, er de opptatt av at hagen ikke skal bli mer slit enn glede.

– Vi planter tett og velger planter som brer seg godt ut – da trenger man ikke bruke mye tid på luking, sier Linda. I stedet tar hun med seg alt fra kontorjobbing til strikking og hekling ut i hagen. Også feriene dreier seg om hage.

– De stakkars barna våre har blitt lurt med i mang en botanisk hage. Og det har faktisk hendt at vi har reist hjem tidligere enn planlagt fordi vi har fått så mange ideer som må prøves ut hjemme, forteller hun.

– Den morsomste bryllupsgaven jeg har fått var da Morten kom med to tonn runde elvestein.

 

Artikkeltags