Elin (24) sminker seg grusom

Startet med avatar: Designet lager Elin Tonerud alltid selv, med inspirasjon fra filmer, musikk og andre som er originale.

Startet med avatar: Designet lager Elin Tonerud alltid selv, med inspirasjon fra filmer, musikk og andre som er originale.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Før var jeg dritredd skrekkfilmer. Nå som jeg vet hvordan det foregår er jeg healet.

DEL

ENEBAKK: Det forteller Elin Tonerud (24) til Enebakk Avis, som mener sminke-eventyret startet da hun hjemme i Dalefjerdingen i oppveksten måtte være kreativ og stadig finne på ting. I dag følges Elins avanserte SFX-sminketeknikk av tusenvis på YouTube.

– Jeg har alltid vært interessert i makeup, og begynte å sminke meg tidlig. I fjerde klasse hadde jeg knall blå og knall lilla leppestifter. Jeg brukte det på skolen og skjønte at det ikke ble sett på som greit, ler hun.

– Samtidig har jeg alltid hatt behov for å være kreativ, forteller Elin, som i dag bor på Ås og til daglig jobber hos Brow Rehab i Oslo.

Hun har tegning form og farge i grunn, et år med design og håndverk og et år på frisørlinje. Etter dette startet hun på Spesial Effekt studiet (SFX-makeup) på NISS:

– Da læreren første skoledag sa at man må være litt rar for å gå der følte jeg meg hjemme. Det ble det beste skoleåret jeg noengang har hatt!, erklærer Elin.

Blitt en hit

Som ferdig utdannet innen SFX-makeup har hun mildt sagt trange nåløyer hun må igjennom for jobb. Som bransje eksisterer dette knapt i norsk filmindustri. Det er trangt nok om beinet i USA. Da Ylvis laget videoen til The Fox var Elin med på å sminke festdyrene.

Kreative Elin fikk så den smarte ideen å filme sminkeprosessene og legge ut filmene på YouTube. Dette har blitt en stor hit, og i dag har Elin egen YouTube kanal med 57.ooo abonnenter og hun har fått Mye Moro som sponsor. Selve eksamensfilmen har passert utrolige syv millioner visninger!

– Jeg startet med dette for moro skyld, og opplever nå å tjene penger på det. Det er veldig gøy, sier hun.

– Jeg viser folk hemmeligheten bak SFX-makeup. Det har vært et mysterium for mange, og er like interessant for både gutter og jenter, forteller hun.

Mystisk for så mange

Elin synes det er artig at det hun driver med er et stort mysterium for de fleste av oss.

I tillegg til teknikker hører det med ulike materialer i form av alt fra flytende lateks og hudleire til fyll, som bomull til horn. Også sminken legges på lag på lag. Det tas avstøp av fjes og tørketider må påberegnes.

– Jeg laget en zoombiemaske der hele prosessen tok meg to måneder, sier hun.

– Helt ærlig så er de egentlig forferdelige å ha på seg. Snørra renner og det er varmt, ler hun ærlig om livet inni en maske.

I og med det er en så krevende prosess som ligger bak, der man må ha et avstøp av ansiktet i grunn, er det som regel hun eller bestevenninnen hun lager masker til. Etter at de er tatt av kan de ikke brukes igjen.

Improviserer stadig

Dersom noen skulle ønske seg sitt eget grusomme alter ego tar hun fra kroner 3.000 og oppover for maskene.

– Også sminken må bygges opp og farger blandes, sier Elin, som har sine favorittleverandører når det kommer til både sminke og blod.

– Improviserer du, eller er alt planlagt til minste detalj?

– Jeg improviserer. Først skulpturerer jeg det jeg har sett for meg. Fungerer ikke det forandrer jeg designet. Jeg har det veldig gøy når jeg holder på. Jeg føler at jeg tryller litt og jeg elsker å være kreativ. Jeg hører på musikk og går inn i min egen verden. Jeg opplever det som terapi og føler meg samtidig som en kunstner.

Halloween-sminke

Halloween har bestandig vært en stor ting for Elin.

– Som liten reiste jeg til kusinen min i Ekebergdalen for å gå Trick or treet. Nå skal mange ha alt til å bli sexy. Det er «sexy katt», «sexy zombie» og til og med «sexy mumie»!

Selv legger Elin fortsatt ned mye jobb i Halloween-utkledningen hvert år.

– Har du noen sminketips til Halloween?

– Man trenger ikke sminke seg tredimensjonalt. Man kommer langt med riktig skyggelegging. Og kjøp bra sminke, så man unngår utslett dagen etter, råder hun.

Artikkeltags