Gå til sidens hovedinnhold

«Halve Norge» ventet i spenning på gepardungefødsel – men det var bare innbilning

Artikkelen er over 2 år gammel

Dyreparken i Kristiansand må skuffe dem som i spenning har fulgt med både dag og natt for ikke å gå glipp av den stor hendelsen. Se forklaringen i videoen over.

KRISTIANSAND: Årets høydepunkt i Dyreparken var ventet denne uken, når geparden Kimani skulle nedkomme og dermed forsyne verden med flere geparder. Store deler av Norges befolkning har sittet oppe om nettene for å følge webkameraene fra gepardhuset, folk har kommentert på YouTube at de har skulket både skole og jobb for å følge med på det fascinerende dyrets bevegelser frem mot en fødsel, og dyrepasserne selv har knapt sovet den siste uken. En slik uvanlig fødsel har bare funnet sted i Dyreparken en gang tidligere.

Innbilt svangerskap

Men så var det altså ikke tilfelle. Ifølge en pressemelding fra Dyreparken var røntgenbilder tatt i går av for dårlig kvalitet til at det var mulig å fastlå noe, men nye bilder tatt fredag styrker teorien om at det hele var et innbilt svangerskap.

– Kimani har ikke noen unger i magen. Det er skuffende. Først og fremst overraskende, dernest sårt og leit. 

Det var imidlertid god grunn til å tro at gepardunger var på vei. I midten av oktober ble det dokumentert mange parringer mellom Kimani og hannen Kito, og hunnen begynte å legge på seg og viste alle tegn på en vellykket graviditet. Magen vokste, og hun viste stor appetitt, noe som er natrulig når dyrene kan ha opptil 5-6 fostre i magen. Hun veide ni kilo mer enn normalt de siste uken, og i Dyreparken var man spent på om det kom tre, fire eller fem unget. Sist hun fødte kom fødselen på dag 93, som er normalt, men da dag 100 var passert, oppsto det bekymring blant de ansvarlige dyrepasserne.

Her kan du følge Kimani på Dyreparkens web-TV

Vanskelig å fastslå

Ifølge pressemeldingen er det vanskelig å fastlå om en gepard er drektig. Det kan kun fastslås gjennom en avføringsprøve som må sendes i posten til et laboratorium i Tyskland, noe som tar tid. Sist gang kom svaret bare noen dager før fødsel, og denne gangen lot man være å sende prøven. Siden det ikke var noe tegn på at noe kunne vare galt, ble heller ikke røntgen eller andre undersøkelser vurdert.

Innbilt svangerskap er et kjent medisinsk fenomen som oppstår både hos mennesker og dyr.

– Vi er veldig glad for at det er så mange som har fulgt med på Kimani de siste dagene. At så mange engasjerer seg for dyr er fantastisk, og oppmerksomheten som dette vakre dyret har fått er utrolig. Vi satte opp webkameraer i gepardhuset i god tid for at interesserte kunne følge med, og interessen viste seg fort å bli helt enorm. Flere hundre tusen seere. Et utall kommentarer og delinger. Meldinger kommer fra hele verden, hele døgnet. Skoleklasser og barnehager har fulgt med på livestreamen i klasserommene, og har gjort om på timeplanen. Plutselig ble gepard pensum og deres status som sårbar dyreart kom på agendaen over hele Norge, skriver Dyreparken i pressemeldingen.

– Selvsagt skulle vi sett at utfallet hadde blitt et helt annet. Det er ikke noe vi heller skulle ønske enn å servere dere levende bilder av små gepard-nøster. Vi forstår at mange er skuffet nå. Samtidig er vi veldig glad for engasjementet deres og at dette vakre dyret har fått så mye oppmerksomhet. Dessuten har mange lært mer om geparder enn de kunne fra før. Det er det viktigste utgangspunktet for å opprettholde en levedyktig bestand.

Kommentarer til denne saken