Gå til sidens hovedinnhold

Har du fått kirkevalgkort i posten?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Før kommunevalget vil over 3 millioner nordmenn motta et valgkort til kirkevalget i posten. Det er fordi kirkevalget avholdes samtidig med kommunevalget.

Human-Etisk Forbund mener det er feil at man på denne måten gir inntrykk av at ett trossamfunn har forrang foran andre og at kirkevalget har noe med offentlige valg å gjøre.

Å motta kirkevalgkort er en påminnelse om at man er medlem av Den norske kirke. Svært mange er passive medlemmer, som sjelden eller aldri bruker kirken. Mange tror heller ikke på Gud – selv blant medlemmer i Den norske kirke er det et mindretall som tror på Gud. I følge en undersøkelse gjort blant medlemmene i Borg Bispedømme (Østfold og store deler av Akershus), svarte kun 1 av 3 at de tror på Gud.

Mange som mottar kirkevalgkort har aldri blitt døpt eller innmeldt i kirken. Det skyldes at da statskirken skulle opprette et digitalt medlemsregister på slutten av 90-tallet, fikk de lov til å ta en kopi av hele folkeregisteret. Til tross for forsøk på å fjerne innbyggere som antakelig ikke var medlemmer er det i dag mange som fortsatt er oppført i registeret.

I mer enn 60 år har Human-Etisk Forbund kjempet for at alle skal ha frihet til å velge selv. Derfor har vi kjempet for at staten skal representere alle borgere uavhengig av tro og livssyn og ikke ta parti med en utvalgt religion. I 2012 ble båndet mellom kirke og stat løsnet – men blandingen av kirkevalget og offentlige valg er et eksempel på at vi ikke er helt i mål.

I disse valgtider, med både kirkevalg og kommunevalg, ønsker vi å minne alle om at hvilket livssynssamfunn, om noe, du vil være medlem av, også er ditt individuelle valg.

Rikke Øen, Leder. Human-Etisk Forbund, Follo lokallag

Kommentarer til denne saken